ISPROBALI SMO

Huawei P9 bi pobijedio na natjecanju ljepote

31.05.2016 u 10:53

Bionic
Reading

U moru dostupnih vrhunskih uređaja koje pokreće mobilni OS Android prilično se teško snaći, bilo u segmentu mobitela srednje ili niže klase, bilo u kategoriji najboljeg što nam proizvođači mogu ponuditi. U ruke nam je došao Huawei P9, adut u koji ova kineska kompanija polaže značajne nade

Da barem u nekim segmentima korisnici iz Hrvatske ne kaskaju za ostatkom svijeta, ovog puta dokazao nam je lokalni ogranak Huaweija koji nam je njihovi uzdanicu P9 ponudio ni mjesec dana nakon globalnog pojavljivanja na tržištu. Jedva smo dočekali jer je uređaj na papiru obećavao puno toga, a je li to i donio u praksi, možete saznati u nastavku teksta.

U svim promotivnim materijalima, filmićima, objavama na društvenim mrežama te ostalim kanalima Huawei svoju perjanicu P9 između ostalog promovira kao uređaj koji donosi revoluciju u svijet fotografije na pametnim telefonima. S obzirom na Huaweijevu suradnju s Leicom, kompanijom koja je u poslu s foto komponentama još od početka prošlog stoljeća, isticanje foto mogućnosti mobitela P9 sasvim je logičan potez, no to definitivno nije sve što ovaj Androidsmartphone nudi korisnicima.

Huawei P9 je najljepše što su u kompaniji napravili do sada

Štoviše, ako se mene pita, ove godine na tržištu se nije još pojavio uređaj koji mi se ovoliko vizualno i ergonomski dopao. Usporedim li ga s nekim od modela koje smo u redakciji imali u posljednje vrijeme isprobati, poput Galaxyja S7, LG-ja V10, HTC-ova One A9 ili Acerova Liquida Z530, Huawei P9 ih u ovom segmentu jede za doručak.

Već pri samom raspakiravanju kutije u kojoj se uređaj isporučuje postaje jasno da su u Huaweiju veliku pažnju posvetili eleganciji. Sve komponente pakiranja, uređaj, odjeljci sa slušalicama, punjačem i ostalim dodacima elegantno su razvrstane i praktično posložene. Već pri prvom kontaktu s mobitelom u ruci dolazi do izražaja njegov vrhunski dizajn, a uz aluminijsko kućište s lagano dijamantom brušenim rubovima, strateški postavljenim čitačem otiska prsta sa stražnje strane (uopće mi nije jasno kako se ovako ergonomskog rješenja netko ranije nije sjetio) te zaslonom koji dominira prednjom stranom uređaja dojam elegancije još je potpuniji.

Smatram da nema korisnika kojem se Huawei P9 neće dopasti.

Je li Huawei P9 fotoaparat ili mobitel?

Budimo realni, većina korisnika većinu svojih fotografija snimi mobitelom, a svaki od ozbiljnijih uređaja na tržištu posjeduje optiku i tehnologije koji rezultiraju fotografijama koje će zadovoljiti zahtjeve dobrog dijela korisnika. U Huaweiju su suradnjom s Leicom odlučili otići jedan korak dalje.

Osnova kvalitetnih mogućnosti snimanja fotografija na Huaweiju P9 skriva se u dvostrukoj kameri koja u potpunosti iskorištava moć leća Leica, poznatih po preciznosti i pažnji prema detaljima. Leće ove tvrtke u skladu su s najstrožim zahtjevima kakvoće snimanja, RGB kamera uređaja specijalizirana je za bilježenje boja, a monokromatska kamera sjajna je u hvatanju detalja. Dvije kamere na stražnjoj strani zajedno djeluju kako bi korisnicima omogućile snimanje izuzetno kvalitetnih fotografija, s puno detalja, dubinske oštrine i boja. Huawei P9 istinski snima sjajne fotografije u uvjetima slaba osvjetljenja jer dvostruka kamera jamči više svjetla i detalja koje može zabilježiti.

Korisnici mogu birati između tri načina snimanja: standardni, žive boje i blage boje, ovisno o osobnim preferencijama, a naprednijim je korisnicima ostavljena mogućnost ručnog postavljanja gotovo svakog segmenta aplikacije kamere na P9. Mobitelom Huawei P9 snimit ćete zabavne sebiće/selfije, a za što je zaslužna kamerica od osam megapiksela. Za klasične fotografije zadužen je par kamerica razlučivosti 12 megapiksela.

Pomoću tehnologije Hybrid Focus uređaj podržava fokusiranje na temelju tri metodologije - laser, mjerenje dubine i kontrast te automatski odabire onu koja omogućuje najbolje rezultate u danim uvjetima. Otvor blende omogućuje eksperimentiranje inovativnim vizualnim efektima. Moguće ga je prilagođavati kako bi se postigli efekti dubine polja, a objekt koji je u prvom planu ostaje oštar.

Sama aplikacija kamere podosta se razlikuje od rješenja konkurencije, no jednom kada se naviknete na sve funkcionalnosti, bit ćete oduševljeni. Pomicanjem prste s lijeve, odnosno desne strane zaslona pristupamo načinima rada kamere te postavkama.

Što točno pokreće Huawei P9?

Dimenzije mobitela Huawei P9 iznose 145 puta 70,9 puta 7 milimetara, mase je 144 grama, a zaslon je dijagonale 5,2 inča (IPS-NEO LCD) FullHD razlučivosti 1.920 puta 1.080 piksela što daje 423 ppi. Ukupno gledajući, zaslon zauzima 72,9 posto prednje strane mobitela.

Huawei P9 pokreće čipset HiSilicon Kirin 955, sastavljen od četiri Cortex-A72 jezgre na 2,5GHz i četiri Cortex-A53 jezgre na 1,8G Hz te uz grafički pokretač Mali-T880 MP4. Uređaj dolazi u varijanti s 32 GB podatkovnog prostora i tri GB radne memorije te varijanti sa 64 GB i četiri GB radne memorije. Naravno, uređaj sadrži utor za memorijske kartice čime je spremišni prostor moguće dodatno proširiti. Sve navedeno vrti se na najnovijoj inačici Androida 6.0 s Huaweijevim sučeljem EMUI 4.1, a za dugotrajan rad zadužena je ugrađena baterija kapaciteta 3.000 mAh-a.

Samo Huaweijevo korisničko sučelje dovoljno je nenametljivo jer nije pretjerano nakrcano vizualnim i inim dodacima kao što to čine neki drugi proizvođači, no opet u tolikoj mjeri da se osjeti potpis razvojnog tima Huaweija koji je bio zadužen za izgled i funkcionalnost EMUI sučelja.

Zaključak

Huawei P9 bi definitivno pobijedio na natjecanju ljepote i pritom uopće ne pretjerujem. Odlično postavljen čitač otiska prsta na stražnjoj strani uređaja dodatno upotpunjuju odličan dojam koji je P9 ostavio na mene. Jedinu zamjerku izgledu mogao bih uputiti metalnom kućištu jer sam povremeno imao dojam da će mi uređaj skliznuti iz ruke. Zanemarim li navedeno, radi se o doista primamljivom uređaju s kojim ne bih imao zamjerke da postane moj primarni uređaj.

Jednako tako Huawei P9 u Hrvatsku dolazi s tri godine garancije, dostupan je u dvije boje - srebrnoj (Mystic silver) i sivoj (Titanium grey), a nabaviti ga možete po prodajnoj cijeni od oko 4.300 kuna. Više detalja o mobitelu možete pročitati preko ove poveznice

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

Zaslon: 5,2 inča, 1.080 puta 1.920 piksela (423 ppi), IPS-NEO LCD
Čipset: HiSilicon Kirin 95
CPU: Quad-core 2.5 GHz Cortex-A72 & quad-core 1.8 GHz Cortex-A53
GPU: Mali-T880 MP4
Utor za memorijske kartice: microSD
Memorija: 32 GB, 3 GB RAM (EVA-L19/EVA-L09) te 64 GB, 4 GB RAM (EVA-L29)
Primarna kamerica: Dual 12 MP, f/2.2, 27 mm, optika Leica
Snimanje videa: 1080p@60fps, 1080p@30fps, 720p@120fps
Sekundarna kamerica: 8 MP, f/2.4, 1080p
Povezivost: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct, Bluetooth (v4.2, A2DP, LE), GPS, NFC, USB Type-C 1.0
Baterija: Li-Ion 3.000 mAh