PATENTNI RATOVI

Nvidia se za dlaku izvukla u sukobu sa Samsungom

04.05.2016 u 11:05

Bionic
Reading

Nagodba je sklopljena u pravo vrijeme, pa američko povjerenstvo za međunarodnu trgovinu ne mora donijeti odluku o tome hoće li zabraniti Nvidijine proizvode u SAD-u

Nvidia i Samsung okončali su patentni rat u Sjedinjenim Državama nagodbom koja uključuje međusobno licenciranje malog broja patenata, ali ne i druge oblike kompenzacije. Kakva god bila, iz Samsunga je stigla poruka kako su zadovoljni pravednim razrješenjem spora.

Nagodba je stigla u zadnji tren, moglo bi se reći - Povjerenstvo za međunarodnu trgovinu SAD-a trebalo je istog dana objaviti odluku o tome hoće li zabraniti prodaju Nvidijinih proizvoda na području te zemlje. Zahvaljujući nagodbi tužba je odbačena pa ta odluka ne mora biti donešena. U prosincu prošle godine sud je presudio kako je Nvidia upotrijebila tehnologiju za čipove koju je Samsung patentirao.


Zanimljivo, Nvidia je bila ta koja je podigla tužbu protiv Samsunga i Qualcomma u rujnu 2014. godine, tvrdeći kako su pokrali njenu tehnologiju za njihove čipove namijenjene pametnim telefonima. Samsung je uzvratio vlastitom tužbom.

Prošlog listopada stigla je presuda kako Samsung nije koristio Nvidijino intelektualno vlasništvo. No, sud je ujedno utvrdio kako je jedan od tri Nvidijina patenta ništavan jer je već pokriven prethodno registriranim patentima. U prosincu su te odluke ne samo potvrđene, već je sud utvrdio kako je Nvidija ta koja se ogriješila o Samsung. Odluka proizašla iz toga trebala je biti objavljena u ponedjeljak.

Nakon nagodbe tužbe su povučene, kako protiv Nvidije i Samsunga tako i protiv Qualcomma.

Više:CNET