OPROŠTAJ OD NOKIJE

HERE maps i službeno u vlasništvu proizvođača automobila

05.12.2015 u 09:02

Bionic
Reading

Još u kolovozu je njemački trio proizvođača automobila (BMW, Audi i Daimler) objavio kako su od Nokije kupili odjel za kartografske sustave i rješenja HERE za kakvih tri milijarde eura. Očekivalo se kako će na odluku regulatornih tijela trebati čekati prvi dio 2016., birokracija je već odradila svoj dio posla

HERE navigacijska rješenja od 4. prosinca su u rukama njemačkih proizvođača automobila. Zanimljivo je da su u utrci za kupovinu bili divovi poput Facebooka i Ubera, ali i mnogi drugi. Po objavi kupovine, članovi konzorcija kojeg čine Audi, BMW i Daimler objasnili su kako će u HERE imati tri različite uloge. Služit će kao investitori, potrošači, ali i pružatelji vrijednih informacija, a sa zajedničkim ciljem da kreiraju vrijedna rješenja za potrošače, zaposlenike - i dioničare.

Kartografska i navigacijska rješenja HERE već pogone brojne servise, a među poznatima su tu Amazon, Bing, Garmin, Yahoo, kineski div Baidu. Nikako se ne smije zaboraviti ni na činjenicu da oko 80 posto svih navigacijskih rješenja u automobilima pogone upravo rješenja iz ovog Nokijinog bivšeg odjela.


Nokia je sada sastavljena od tek dva odjela, Nokia Networks i Nokia Technologies, nakon što su Microsoftu prodali mobilni odjel.