ZELENO SVJETLO

Amazonu konačno omogućeno testiranje dostave bespilotnim letjelicama

10.04.2015 u 20:14

Bionic
Reading

Možda dostave paketa bespilotnim letjelicama neće zaživjeti tako brzo, no i mali pomaci u toj kategoriji su konačno omogućeni. Reuters izvještava kako je Amazon dobio zeleno svjetlo od američkih regulatora te može početi s prvim pravim testovima dostave na vanjskom prostoru

Prošlo je manje od mjesec dana otkako su iz Amazona uputili oštru poruku američkim regulatornim tijelima, žaleći se koliko sporo se pišu i razmatraju zakoni vezani uz kontrolu leta RC letjelica u komercijalnom smislu.

Federal Aviation Administration je ranije u ožujku također dala zeleno svjetlo za Amazonov prototip, no kompanija je tada rekla kako su tijela kasnila - jer je njihov prototip već bio zastario nakon više od pola godine čekanja.


Test dronova koji bi trebali dostavljati pakete je ograničen visinom od maksimalnih 120 metara te brzinom od maksimalnih 160 kilometara na sat. Same letjelice bi trebale moći autonomno dostaviti pakete iz skladišta potrošačima te se vratiti na zadanu poziciju bez ljudske kontrole. To bi trebalo biti moguće zahvaljujući nizu letnih senzora i implementiranih tehnologija te eventualno međusobnom komunikacijom takvih letjelica.