U 190 ZEMALJA

Danas je taj dan - stigao je Windows 10!

29.07.2015 u 11:31

Bionic
Reading

Windows 10 je polako počeo stizati na računala diljem svijeta. Svi (privatni) vlasnici Widows 7 i Windows 8.x licenci mogu očekivati da će od danas nadalje dobiti obavijest o spremnoj besplatnoj nadogradnji na Windows 10, koju je moguće odraditi u par klikova mišem

Za ovaj trenutak bilo je potrebno kakvih devet mjeseci javnog beta testiranja, unutar kojih se sustav oblikovao u izdanje koje će ugledati svjetlo dana na milijunima računala. No, vrijedi imati na umu kako ovo nije konačna verzija Windows 10 OS-a, jer se politika diva iz Redmonda promijenila.

Umjesto uobičajenog RTM izdanja, Windows će sada i službeno biti održavan i podržan kao servis Microsofta, u sklopu kojeg će se nove mogućnosti i nadogradnje redovito moći preuzeti.

Sve što korisnici trebaju napraviti za besplatnu nadogradnju jest registrirati se za to iz male Windows ikonice u taskbaru koju su trebali dobiti u proteklim tjednima/mjesecima.


Microsoft je aktivno počeo reklamirati mogućnosti Windows 'desetke', a cijelu listu filmića '10 razloga zašto nadograditi sustav na Windows 10' moguće je pogledati ovdje:

Novom generacijom Windows operativnog sustava Microsoft je nastojao ispeglati korisničko iskustvo da ono bude manje invazivno (kako je to bilo u slučaju 'osmice') i osobnije no ikad prije. Tome će u pomoć svakako uskočiti hibridni Start izbornik uparen s virtualnim pomoćnikom Cortanom.

Vizija Windowsa 10 po Microsoftu

Za Microsoft, Windows 10 je taj koji donosi našu viziju o još osobnijim računalima. Interakcija s tehnologijom bi trebala biti prirodna poput interakcije s ljudima, pomoću glasa, olovke, geste, pa čak i pogleda za pravovremenu i očekivanu reakciju. U našem povezanom i transparentnom svijetu, poštujemo vašu privatnost i pomažemo u zaštiti vaših podataka.


Pored svega, Microsoft posebno ističe brzinu sustava i njegovu prepoznatljivost, zbog koje će korisnici brzo i na jednostavan način moći odrađivati ono što žele - bilo da je riječ o poslu ili zabavi. U Redmondu ističu i kako je 'desetka' najsigurniji sustav iz njihovih radionica do sada.

Windows 10 donosi i novu generaciju internetskog preglednika, a dok Internet Explorer polako počne padati u zaborav, njegovo mjesto će zauzeti Edge, preglednik koji mogućnostima možda za sad zaostaje za konkurencijom, no barem nema brige kad je riječ o performansama. Dodatne mogućnosti će pak stići u jednoj od skorijih nadogradnji - jer opet valja napomenuti, Windowsi su tu kao servis. Zahvaljujući tome, sustav će bez problema podržavati mobilne uređaje svih platformi - pa je tako moguće bez problema s 'desetkom' povezati iOS i Android zahvaljujući posebnoj aplikaciji Companion Phone.