POPULARNO RJEŠENJE

Zašto instalirati Cyanogen na vaš Android uređaj?

12.07.2015 u 07:43

Bionic
Reading

Cyanogen, tvrtka koja radi na razvijanju 'boljeg mobilnog operativnog sustava' kako se sami vole opisivati, nedavno je osigurala 85 milijuna dolara u investicijama. Mnogim ljubiteljima Android platforme, njihovo prilagođeno rješenje je postalo idealnim za mobitele, a razloga za takvo što ima podosta

Instalacijom CyanogenModa mogu profitirati svi korisnici Android uređaja, neovisno o tome je li posrijedi kakav low-budget mobitel ili perjanica. CM uklanja neke od suvišnih mogućnosti platforme iz Mountain Viewa, a posebno su na meti brojna sučelja i dodaci koje proizvođači nemilo pucaju na svoje 'verzije' platforme. U konačnici do vodi do manjeg zauzeća memorije i boljih performansi, dok su dodaci koje CM izdanje donosi prilično optimizirani za brz i jednostavan rad. Upravo ove dvije stavke se daju osjetiti na svim vrstama uređaja - pa i onim hardverski najsnažnijim.

Naravno, oni koji ne žele izgubiti značajke i softver iz Samsunga, LG-ja ili nekog trećeg, trebaju zaobići CM. Prilagođeni OS koji rade u Cyanogenu je bez ikakvih komada (obično iritantnog) softvera koji opterećuje uređaj i pruža nešto vrlo blizu tzv. vanilla iskustva u radu.


'No, to nije sve', rekli bi u reklamama. Pored izvrsne developerske podrške, CyanogenMod je uistinu poseban. Hrpa mogućnosti svakodnevno prolazi kroz ruke talentiranih developera a s uvođenjem novih mogućnosti se prilično pazi kako korisničko iskustvo ne bi bilo oštećeno na bilo koji način. Poboljšavanje uobičajenog Androida je primarni zadatak, a sve ostalo je u sjeni toga. Usprkos tome, CyanogenMod pruža više opcija prilagodbe korisniku nego bilo kakvo drugo (popularno) izdanje platforme.

Android Lollipop korisnicima ne pruža dovoljno mogućnosti kada je riječ o privatnosti u svijetu aplikacija. Van toga što korisnici mogu odabrati jednostavno ne instalirati neki komad softvera, u CM izdanju moguće je birati svaku pojedinu stavku svake aplikacije koja traži pristup bilo čemu na uređaju. Situacija bi se u svijetu Googleovog Androida trebala popraviti sa sljedećom generacijom platforme, no do tada je po privatnost mnogo bolje rješenje CM.

Ono što nova generacija Android platforme sigurno neće riješiti jest trajnost uređaja. Korisnici su, barem bez kupovine Google Nexus modela prepušteni na milost i nemilost proizvođača, koji u vrlo kratkom roku znaju jednostavno prekinuti podršku za godinu ili godinu i pol stare uređaje. Pored 'izlika' vezanih za performanse, takvi korisnici nerijetko ostanu u zatvorenoj petlji gdje za sigurnost uređaja jednostavno moraju kupiti - novi. Stvar tu spašava upravo CyanogenMod izdanje, gdje developeri uvijek uzimaju najsvježiju verziju Androida iz Googlea te je počnu prilagođavati. Još jedna od prednosti je OTA nadogradnja neovisno o mobilnim operaterima ili proizvođačima.

Ipak, prije instalacije CM-a valja imati na umu da proizvođači u nekim slučajevima mogu reći da je garancija uređaja nevažeća pa u slučaju da nešto krene po zlu, odgovoran bude samo korisnik. Lista podržanih uređaja se redovito proširuje a moguće ju je pronaći ovdje