ISPROBALI SMO

Microsoft Lumia 640 svestrani je prvotimac

29.06.2015 u 15:09

Bionic
Reading

Za svoju klasu Microsoftov pametni telefon nudi iznenađujuće ujednačene performanse te prilično povoljan omjer kvalitete i cijene

Lumia 640 prvi je smartfon koji pokreće Microsoftov mobilni operativni sustav s kojim sam imao priliku družiti se dulje od nekoliko minuta.

Inače sam pobornik i stalni korisnik Androida, barem što se pametnih telefona i tableta tiče. Stoga je trebalo proći nešto vremena prije no što sam se ufurao u način na koji razmišljaju programeri i dizajneri softverskog diva iz Redmonda.

Nije potrajalo dugo prije no što sam se prešaltao u potpunosti, u čemu mi je ponajviše pomoglo višegodišnje iskustvo s različitim izdanjima Windowsa na osobnim računalima, uključujući i 8.1 na sadašnjem laptopu. Ta lakoća prijelaza na već poznato sučelje jedan je od najvećih skrivenih Microsoftovih aduta.

Po izgledu, karakteristikama i mogućnostima, Lumia 640 je među prvotimcima srednje klase. Dizajn je minimalistički, s naglaskom na čiste linije te zaobljene kutove i bridove. Model koji je stigao na recenziju imao je crni polikarbonatni poklopac, tako da je djelovao kao monovolumen, dosta ozbiljno, gotovo poslovno. Kome se to ne sviđa, može odabrati poklopac druge boje i zamijeniti ga.

Zamjenu će trebati savladati svakako jer su utori za kartice mikro SIM i mikro SD smještene ispod baterije. Skidanje poklopca isprva traži malo snalažljivosti, no jednom kad uhvatite grif, ide lako i jednostavno. Mogućnost zamjene poklopca dobra je fora, pogotovo jer bih rado stavio neki manje sklizak i otporniji na zamašćivanje. To se, doduše, može riješiti i nabavkom futrole koja je za plastične modele ionako preporučljiva.

Nešto je teži no što bi se očekivalo od plastičnog uređaja, ali to ne stvara probleme pri korištenju. Dapače, barem čovjek može osjetiti je li mobitel još uvijek u džepu ili nije. Kako nije velik i fino je balansiran, lako ga je koristiti jednom rukom.

Gumbi za uključivanje/isključivanje i reguliranje glasnoće s desne su strane. Vire taman koliko treba, pa ih je lako pronaći i bez gledanja. Odlično reagiraju na dodir. Utor za mikro USB smješten je pri dnu, za slušalice pri vrhu. Straga ćete naći kameru s osam megapiksela, LED bljeskalicu i zvučnike, sprijeda kameru s 0,9 megapiksela i mikrofon.

Petoinčni (12,7 centimetara) zaslon IPS LCD FHD razlučivosti 1.280 puta 720 piksela (294 ppi), iznenadio me izvrsnom čitljivošću čak i dosta sitnog fonta te dobrom preglednošću pod izravnim svjetlom. Prikaz boja činio mi se malo prigušenim, ali ne mogu reći da me to smetalo. Kontrast je također dobar, kao i prikaz pojedinosti.

Lumiu 640 pokreće Qualcommov procesor Snapdragon 400 na 1,2 GHz, podržan s gigabajtom RAM-a. Iako ima i novijih, ovaj temeljito iskušani veteran i u ovom je primjeru dokazao kako još nije spreman za ropotarnicu povijesti. Aplikacije i igre otvara i vrti glatko, bez zastoja i smrzavanja. Ako mu i zatreba nešto više vremena, što se meni nije često događalo, skratit će vam vrijeme animacijama tipičnim za Windows. Za te novce i u toj klasi nećete naći puno uređaja boljih perfomansi.

Baterija kapaciteta 2.500 mAh izdržala je cijeli dan koji je uključivao pozive, slanje SMS-ova i dosta surfanja internetom. Ujutro je bila gotovo puna, navečer pred spavanje još uvijek je imala oko 20 posto na raspolaganju. Osim nezahtjevnog procesora i dobre integracije softvera, razmjerno niskoj potrošnji pomaže i to što uređaj automatski namješta razinu osvjetljenja zaslona.

Postoji i aplikacija za štednju baterije s opcijom koja u potpunosti gasi pozadinske procese, osim onih koje koristite u danom trenutku te ograničava povezivost. U slučaju nužde dodat će dragocjenih sat-dva trajanju baterije. Ne mogu reći da mi je zatrebala.

Za punjenje do ibera treba nešto više od sat vremena. Ne vjerujem da će vas ostaviti na cjedilu ni pri intenzivnijem korištenju, a za putovanja i druge prigode u kojima niste blizu utičnice uvijek možete ponijeti rezervnu i zamijeniti potrošenu kad se ukaže potreba.

Zvuk tijekom telefonskih poziva bio je iznimno jasan i čist. Zvučnici nisu prva liga, ali solidno će odraditi svoj posao ako ih ne naprežete previše.

Stražnja kamera po broju megapiksela koje nudi nominalno je u prosjeku. No uz dobro osvjetljenje dat će jasne i oštre fotografije dobra kontrasta, s puno pojedinosti i kvalitetnim bojama. Microsoft nudi i HDR, skriven pod značajkom Rich Capture, a moguće je odrediti koliko bljeskalice će koristiti u mračnijim uvjetima. Mobitel će snimiti po jednu bez bljeskalice i s njom pa kombinirati za bolji učinak.

Prednja kamera mogla bi biti i bolja. Ne računajte na selfieje koji će vas oboriti s nogu, ali ćete njome bez problema obaviti pozive instaliranim Skypeom.

Iako početnih osam GB memorije nije baš puno, čini mi se bezveznim gunđati oko toga kad ih je moguće dopuniti s do 128 GB pomoću kartice mikro SD, plus već spomenutih 30 GB u cloudu. Očekujući, valjda, kako bi moglo biti nezadovoljnih količinom raspoložive ugrađene memorije, dodali su aplikaciju Storage Sense koja omogućava odabir kartice SD kao primarne memorije za aplikacije, fotografije i video - dakle, sadržaje kojima najčešće zakrčimo mobitele.

Kad sam već kod toga, spomenut ću kako se OneDrive pokazao prilično praktičnim za prebacivanje datoteka na računalo i s njega. Tako da mi je teško zamisliti da će količina raspoložive memorije stvarati ozbiljnije probleme pri korištenju.

Operativni je sustav Windows Phone 8.1 Lumia Denim. Kao što sam već napomenuo, jedna od glavnih prednosti mu je to što ga je korisnicima Windowsa lako savladati, čak i ako su potpuni početnici na pametnim telefonima. Druga je prednost izvrsna lokalizacija na hrvatski jezik, vjerojatno najbolja koju imamo prilike vidjeti na tržištu, a treća besplatno korištenje paketa Office 365 na godinu dana.

Nudi više zgodnih značajki i mogućnosti (recimo, moguće je zalijepiti pojedinačne postavke na početni zaslon), ali mu je i dalje bolna Ahilova peta manji broj raspoloživih aplikacija. Jaz koji Microsoft dijeli od uređaja s Appleovim i Googleovim OS-om smanjuje se, no ne dovoljno brzo da ne bi izazvao frustracije kod barem dijela zahtjevnijih korisnika.

Ukratko rečeno, Lumia 640 mobitel je ujednačene kvalitete i performansa, jedan od boljih u srednjoj klasi. Odličnim zaslonom, izdržljivom baterijom, kvalitetnom podrškom za mreže 4G/LTE te dodatnim mogućnostima poput zamjene poklopca i baterije, nudi prilično dobar omjer cijene i kvalitete.

Microsoft Lumiu 640 LTE potražite u ponudi Hrvatskog telekoma

Microsoft Lumia 640 - specifikacije

Dimenzije: 141,3 puta 72,2 puta 8,8 milimetara
Težina: 145 grama
Zaslon: ClearBlack IPS LCD, pet inča (12,7 centimetara), 1.280 puta 720 piksela (294 ppi), Gorilla 3
Kamere:
stražnja kamera: osam megapiksela, LED bljeskalica, digitalni zoom, autofokus, f/2,2, video FHD do 1.080 p i 30 fps
prednja kamera: 0,9 megapiksela, f/2,4
Procesor: četverojezgreni Qualcomm Snapdragon 400 na 1,2 GHz
RAM: jedan GB
Ugrađena memorija: osam GB (proširivo do 128 GB, kartica mikro SD)
Baterija: 2.500 mAh, zamjenjiva, do 17,5 sati razgovora na mreži 3G
Povezivost: 4G/LTE (CAT 4, 150/50 Mbps), Bluetooth 4.0, wi-fi, USB 2.0, NFC, DLNA, projekcija zaslona
Operativni sustav: Windows Phone 8.1 Denim
Ostalo: do 30 GB prostora za pohranu podataka u OneDriveu, jednogodišnja pretplata na Office 365, 60 besplatnih minuta na Skypeu mjesečno, mogućnost zamjene poklopca
Cijena: od 1.200 do 1.400 kuna, ovisno o dobavljaču
Ustupio: Mobis