ODLIČAN REZULTAT

Hrvatima prvo i treće mjesto na Shiftovom natjecanju

15.06.2015 u 15:40

Bionic
Reading

Tim sastavljen od studenata Fakulteta organizacije i informatike te Fakulteta elektrotehnike i računarstva osvojio je prvo mjesto u jakoj konkurenciji na natjecanju održanom u sklopu konferencije za startupove 'Shift' u Splitu

U natjecanju su sudjelovala 24 startupa, koji su nakon odrađenih seminara i mentorskih programa, prezentirali svoje projekte posjetiteljima i sucima, među kojima su bili predstavnici istaknutih globalnih akceleratora i fondova (YCombinator, 500startups i Venrock).

Svaki tim za izlaganje je imao tri minute i tri minute za pitanja žirija. Studenti varaždinskog FOI-ja i zagrebačkog FER-a prvo su mjesto i deset tisuća dolara osvojili Tourgentom, aplikacijom za tvrtke koje se bave autobusnim prijevozom, a koje mogu koristiti ovaj alat kako bi imali bolju kontrolu nad svojim troškovima. Tim čine Matija Matija i Milan Kovačić, studenti prve godine preddiplomskog studija na FOI-ju i Ivan Jolić s FER-a.

Treće mjesto je osvojio startup MyBeeLine, također s FOI-ja, koji se bavi upravljanjem i statistikom uzgoja pčela. Tim MayBeeLine čine Zoran Antolović, Alen Huskanović, Suzana Rendulić i Ana Sakač, studentice i studenti završne godine diplomskog studija FOI-ja te Davor Vrandečić


Zanimljivo, oba su projekta bili finalisti ovogodišnjeg Microsoftovog natjecanja 'Software Startup Academy', održanog tijekom konferencije 'Windays 2015', gdje im je prvo mjesto preotela aplikacija CabApp.

Drugo je mjesto zauzeo španjolski startup Enigmedia, s rješenjem za uštedu od 95 posto u CPU potrošnji, održavajući sigurnost na 252 bita uz 50 posto bandwidtha. Među prethodnim pobjednicima 'Shiftovog' natjecanja bili su Bellabeat i Oradian, koji su od tada zabilježili značajne rezultate.

Uspjeh je tim veći što je natjecanje bilo međunarodnog karaktera: sudjelovali su i startupovi iz Brazila, Španjolske, SAD-a, Velike Britanije, Argentine i Rumunjske).

Neki među njima već su osvajali nagrade na drugim natjecanjima. Rentl.io je, recimo, na 'Moj Zaba start' uzeo 133 tisuće kuna, španjolski Watly sudjelovao na jednom od natjecanja 'Horizon2020 i imaju patent, dok je Spotie sudjelovao u brojnim natjecanjima, primjerice u Pekingu (Tech Crunch Disrupt) i Beogradu. U konkurenciji su bile i etablirane tvrtke poput Mobenda, s projektom Mogy.

Više:Shift