KONFERENCIJA

Kako do pametnijih gradova?

22.04.2015 u 11:52

Bionic
Reading

Industrija razvoja pametnih rješenja je jedna od brzorastućih u svijetu. Zašto gradovi danas trebaju biti pametniji, što grad čini pametnim, kako razviti pametni grad i koliko su gradovi u Hrvatskoj pametni? Doznajte sredinom svibnja na konferenciji

Konferencija 'Smart Cities 2015.: Pametni gradovi - od ideje do realizacije' bit će održana u maloj dvorani Koncertne dvorane Lisinski u Zagrebu u petak, 15. svibnja.

Pametni gradovi su faza u razvoju prema cjelovitim i održivim gradovima, u kojima će kvaliteta ljudskoga života, ali i odnosa prema prirodnoj okolini biti na znatno većoj razini od današnje.

Ljudi s kreativnošću, znanjem i vještinama, zajedno s umreženom infrastrukturom te javnim sektorom usmjerenim prema korisniku, predstavljaju glavne prednosti suvremenih gradova za postizanje gospodarskog rasta i bolju kvalitetu života.


Industrija razvoja pametnih rješenja je jedna od brzorastućih u svijetu. Na globalnoj razini postavljeni su različiti prioriteti pametnih gradova: u Sjevernoj Americi naglasak je na pametnim mrežama, u Latinskoj Americi na unapređenju prometa, u Aziji više na pitanjima urbanizacije i e-upravljanja, a u Europi na regeneraciji i održivosti.

Jedan od prioriteta pametnih gradova je korištenje tehnologije za unapređenje održivosti, efikasnosti i učinkovitosti javne usluge. Kako je kriza dovela do povećanja troškova i manjih budžeta te otežala transformacijske projekte u gradovima, efikasnost je sve važnija zbog cijene.

Prilika za uštedu ima u selektivnom sakupljanju otpada, parkiranju, smanjivanju korištenja vode u parkovima i vrtovima, zatim kod osvjetljenja, uvođenjem inteligentnih transportnih sustava i inovativnih rješenja u građevinarstvu, pametnim mjerenjima te mnogim drugim područjima.

Tijekom konferencije 'Pametni gradovi - od ideje do realizacije' bit će govora o tome zašto gradovi danas trebaju biti pametniji, što grad čini pametnim gradom, kako razviti pametni grad i koliko su gradovi u Hrvatskoj pametni. Moći ćete vidjeti moguće modele financiranja pametnih rješenja te omogućiti sudionicima susrete sa stručnjacima iz raznih područja.

Uradu konferencije sudjeluju:

Ivica Perica, Deloitte Hrvatska
Blaž Golob, Go For Sight Institute/SmartIS, Slovenija
Slavko Vidović, Infodom
prof.dr.sc. Vedran Bilas, FER
Ana Seliškar, Cisco
Igor Cerinski, HT
dr. sc. Damir Juričić, Agencija za investicije i konkurentnost

i drugi.