EUROPLJANI STISKAJU

Pod istragom EU naći će se i Apple

Bionic
Reading

Google je suočen s antitrust tužbom, Facebook istražuju zbog politike zaštite privatnosti, a Apple će se naći pod provjerom zbog planova vezanih uz streaming glazbe

Googleovi problemi s Europljanima nisu ništa novo - pod istragom su od 2010. godine. Činilo se kako će biti okončana pregovorima i kompromisom lani, no dogovor nije postignut. Uskoro bi mogla uslijediti tužba zbog ilegalnog monopola.

Facebook je također već neko vrijeme u problematičnom odnosu s Europskom unijom, zbog stalnih prigovora vezanih uz zaštitu privatnosti. S američkim regulatornim tijelom Federal Trade Commission postigli su dogovor, ali s EU izgleda neće ići tako lako.


Istraga koje informacije Facebook prikuplja (preko vlastitih stranica, kao i Instagrama i Whatsappa) i čini li to uz odgovarajuću dozvolu korisnika se širi - Nizozemskoj su se pridružile Francuska, Španjolska i Italija. Iz Facebooka su poručili kako se istrage ne boje te kako su surađivali s lokalnim regulatornim tijelima i spremni su odgovoriti na sva pitanja.

Izuzme li se istraga oko (ne)plaćanja poreza, Apple je dosad uspijevao izbjeći susret s europskim istražiteljima. No, sad bi se pod povećalom mogao naći novi servis za streaming glazbe, koji bi mogao konkurirati Spotifyju. Nije još jasno što će točno biti predmetom istrage - nepoštena prednost ili šire pitanje da li e-trgovina nudi fer konkurenciju.