ZBOG MONOPOLA

EU i službeno podiže tužbu protiv Googlea?

02.04.2015 u 14:21

Bionic
Reading

Europska Unija je postavila prve temelje za službenu tužbu kao zaključak višegodišnje istrage Googlea, prenosi Wall Street Journal. Regulatorna tijela EU pripremaju tužiti kompaniju iz Mountain Viewa zbog monopolskog položaja, tj. nemogućnosti postizanja sporazuma kojim bi obje strane bile zadovoljne

WJS saznaje kako su regulatorna tijela odlučila od kompanija koje su se žalile na ponašanje Googlea zatražiti dozvolu objavljivanja nekih informacija koje su ranije prijavljene anonimno. Posrijedi su razne online trgovine, turističke i lokalne kompanije, a stručnjaci navode kako je upravo to još jedan znak da se sprema formalna tužba.

Analitičari smatraju da bi iznosi koji se vrte u ovom slučaju za odštetu/kaznu mogli premašiti sve ukupno isplaćene u istragama protiv Microsofta, koje su se odvijale u periodu od desetak godina. S druge strane, sporazum još uvijek nije isključen iz računice, iako Margrethe Vestager na čelnom položaju ovakvih istraga smatra da je potrebno manje 'dogovora' uz više 'formalnih sudskih procesa'. Joaquín Almunia, njen prethodnik, tri puta je pokušao postići sporazum i u tri navrata propao u tom


Komisija pored istraživanja pretraživačkog monopola istražuje i navode da Google grabi sadržaj s konkurentskih odredišta, čime na nepošten način ograničava oglašivače i developere. Google je u više navrata odbio bilo kakve tvrdnje da se ponašaju monopolski, iako je nacrt preliminarnog pregleda poslovanja kompanije još 2013. godine imao zaključak da Google zloupotrebljava svoj položaj u čak četiri kategorije.

U slučaju da komisija odluči objaviti tužbu, Google bi imao tri mjeseca za prezentaciju svog slučaja da ne krši EU zakone. Unutar Europe, Google drži više od 90 posto svih web pretraga, što je mnogo značajnije od udjela u SAD-u. Istovremeno, stručnjaci navode kako je podizanje protumonopolskog slučaja mnogo izvedivije u EU, zbog toga što komisija EU u ovakvim slučajevima biva tužiteljem, sucem i porotom, dok u SAD-u istraživači prvo moraju uvjeriti sud da je takvo što potrebno.