KANTAR IZVJEŠĆE

iOS prestigao Android u SAD-u!

06.02.2015 u 08:43

Bionic
Reading

Nazire li se globalnoj dominaciji Android platforme kraj? U Kantaru navode kako brojevi govore tome u prilog. Ova analitička kuća otkriva kako je Apple povećao udio svojih uređaja dilje SAD-a, Europe, ali i Kine u vrlo bitnom prazničkom periodu, ali što je bitnije, prvi put od četvrtog kvartala 2012. iOS je prestigao Android u SAD-u

Trend koji je postavio Apple sada je već upečatljiviji. Kantarova šefica istraživanja Carolina Milanesi navodi da je riječ o mizernoj razlici od svega 0,1 posto - no jasno je kako je Appleov portfelj uređaja najsnažniji ikad. Upravo zbog toga za vrijeme praznika Milanesi smatra kako je Apple kvalitetno iskoristio priliku pred slabijom Android ponudom u samom vrhu uređaja.

iPhone 6 je za vrijeme zimskih praznika bio najprodavaniji uređaj diljem SAD-a, no popularnost je uređaj uživao i u ostatku svijeta. Drugo mjesto je zadržao Samsungov Galaxy S5, no to nije bilo dovoljno za ukupni postotak - ili bolje rečeno - zadržavanje Android platforme na vrhu.


U Europi udio Androida je pao za 3,8 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje lani, dok je iOS narastao za 6,2 postotna boda. Samo u Britaniji je Apple zabilježio rast od čak 13,1 postotnih bodova, dok su Samsung, LG i Sony izgubili udio.

Jedino tržište na kojem je Android zabilježio rast je Italija, otkrio je Kantarov Dominic Sunnebo. Trend je u ovom trenutku jasan, no tek treba vidjeti hoće li Apple moći zadržati zanimanje potrošača za svoje uređaje u kvartalima koji slijede, posebno s obzirom na to da Xiaomi i drugi moćni Android konkurenti ne planiraju odustati od uzavrele tržišne utrke.