KANTAR IZVJEŠTAVA

Apple posvuda zabilježio rast tržišnog udjela

10.01.2015 u 09:00

Bionic
Reading

iPhone 6 i iPhone 6 Plus drastično su utjecali na mobilno tržište, prema podacima koje je u tri mjeseca zaključno sa studenim 2014. godine. Naime, prvi put od rujna 2013. godine je zabilježen pad udjela Android platforme u SAD-u, dok je Apple zabilježio rast diljem Europe, SAD-a i Kine

'Dok je ostao dominantnim mobilnim OS-om, Android je pao na većini europskih tržišta i SAD-u, gdje je pao prvi put od rujna 2013.', rekla je Carolina Milanesi iz Kantar Worldpanel ComTecha. 'Pad udjela se ne mora nužno shvatiti kao lošom vijesti za sve igrače unutar tog ekosustava. Izbor brandova i uređaja unutar ekosustava omogućuje potrošačima da pokreću više različitih igrača', zaključila je.

U tih tri mjeseca, baš kako vijesti do sada sugeriraju, najveći pritisak je osjetio Samsung, dok je istovremeno Motorola udjelom narasla. Diljem Europe Android je ostao vodećim operativnim sustavom s udjelom od 69,9 posto, iako je to za 3,2 postotna boda manje no u istom razdoblju lani. U Britaniji je Googleova mobilna platforma zabilježila najveći pad - od čak 6,7 postotnih bodova, dok je istovremeno Appleov iPhone narastao za 12,2 postotna boda.


U Kini i nevjerojatnom udjelu Androida od 80,4 posto najveću ulogu igra Xiaomi, čiji su uređaji u tri mjeseca zaključno sa studenim činili 30,2 posto svih prodanih.

Windows Phone platformu u novom Kantar izvješću se nije posebno spominjalo, no na najbitnijim tržištima ona je zabilježila pad od nekoliko postotnih bodova.

Više o svemu je moguće pročitati ovdje