KINESKI URADAK

3D pisačem je moguće izraditi i cijelu vilu

24.01.2015 u 10:21

Bionic
Reading

U Kini, ali i nekim drugim zemljama izrada građevinskog materijala ili čak manjih kuća moguća je golemim 3D pisačima. No, kompanija Winsun, koja je ranije radila takve manje radove sada se odlučila prikazati nešto još veće - isprintati kompletnu vilu na nekoliko katova

Kineska kompanija Winsun je nedavno demonstrirala što je moguće tehnologijom 3D ispisa te otkrila svoje najveće građevinske uratke do sada u Suzhou Industrial Parku. Jedan od njih je stambena zgrada na pet katova, a drugi objekt je golema vila na površini od 1.100 kvadrata.

Obje konstrukcije su napravljene 'ispisom' materijala u više slojeva, kako bi nastali zidovi i krov. Kako izgleda nedovršeni zid u jednom segmentu moguće je vidjeti u nastavku:


Nakon što su zidovi i krov gotovi, Winsun koristi već gotove komade materijala kako bi se objekti dovršili i dobili konačan oblik. Kompanija objašnjava kako su vila i stambena zgrada tek demonstracija koncepta te da interijeri nisu uređeni.

Ovaj kineski proizvođač je prilično velikih apetita kada je riječ o korištenju tehnologija vezanih uz 3D ispis. Lani su u samo jednom danu napravili deset manjih kuća uz vrlo nisku cijenu, što bi se moglo pokazati ključnim u obnovi mjesta pogođenih prirodnim katastrofama. S novom demonstracijom, postaje jasno kako se iste tehnologije mogu iskoristiti i za izradu luksuznih naselja i objekata.