ISPROBALI SMO

Aspire V Nitro - crna pantera za gejmere i poslovnjake

Bionic
Reading

Acer elegantnim crnim izdanjem svog 17-inčnog laptopa nastoji zadovoljiti zahtjeve dva prilično različita svijeta i u tome je uglavnom uspješan

Gledano iz gejmerske perspektive, laptopi kao što je Acerov Aspire V Nitro Black Edition mokri su san. Radi se o relativno tankom (oko 25 milimetara kada je sklopljen) uređaju čiji 'feel' odiše elegancijom, minimalizmom i donekle prestižom.

Dizajneri u Aceru doista su si dali oduška dodajući fine detalje poput mat površine tipkovnice koja ima gejmerskom oku ugodni crveni backlight ili blago teksturiranog materijala pokrova kombiniranog s aluminijskim rubovima.

Dovoljno je ozbiljnog i nenametljivog izgleda da može pronaći svoje mjesto na stolu tijekom poslovnog sastanka, iako će zbog svoje veličine bez sumnje privući pozornost, a i zauzeti dosta prostora. Težina mu je dobro balansirana, što ga čini pogodnim za transport (koliko uređaji te veličine to već mogu biti).


Djeluje čvrsto, robusno i izdržljivo, naročito kad su šarke u pitanju. Plastično kućište je meko i ugodno na dodir. Doduše, malo je previše sklono hvatanju otisaka prstiju nego što bi to bilo poželjno za uređaj koji puca na osvajanje kupca izgledom. Poklopac, srećom, nema tih problema.

Kao što se i dalo očekivati, Nitro je namijenjen multimediji i igrama. Ako volite gledati filmove na svom računalu, ugodno će vas iznenaditi zvuk koji izlazi iz čak četiri zvučnika. Također, predivni 17-inčni IPS ekran s punom HD rezolucijom 1.920 puta 1.080 piksela i osvjetljenjem od 330 cd/m² ima sasvim solidnu postojanost boja pri niskim kutovima gledanja te je vrlo ugodan oku pri gledanju filmova, kao i gejmingu.

S tolikom dijagonalom zaslona i kvalitetnim pregledom dobro će poslužiti za improvizaciju prezentacije pred manjim brojem ljudi u situacijama kada trebate projektor, a nemate ga pri ruci.

Ako ovo računalo odlučite koristiti za mahniti gejming, pripremite se za blagu prilagodbu. Crvenim svjetlom obasjanu tipkovnicu vrlo vjerojatno nećete dirati, već ćete u jedan od četiri USB porta ukopčati neku vanjsku. Plitki hod tipaka koji je standardan za prijenosnike nije prilagođen stilu igre na koji smo navikli korištenjem stolnog računala.

Za poslovne potrebe tipkovnica će dobro poslužiti, mada ne bi bilo loše kada bi tipke bile nešto čvršće, odnosno pružale nešto veći otpor pri tipkanju. Priznajemo, to je stvar navike i osobnih preferencija. No da je drukčije no što smo navikli kod većine drugih laptopa s kojima smo se imali prilike susresti - drukčije je.

Također, toplo preporučujemo da punjač stalno imate pri ruci s obzirom na to da ovaj prijenosnik s ekranom od 17 inča, Intelovim procesorom Core i5 i moćnom Nvidijinom grafičkom karticom GeForce 860M s dva GB GDDR5 memorije pokazuje tendenciju prema relativno kratkom životnom vijeku baterije.

Drugim riječima, ako nije spojen na punjač, ovaj laptop pri intenzivnom režimu rada izdrži nešto manje od dva sata. Ako ga koristite za lagano surfanje i pregledavanje videa, vrijeme rada se, očekivano, produljuje do tri sata i 40 minuta. Ograničite li se na surfanje te obradu teksta, tabličnih dokumenata i prezentacija, doći ćete blizu proklamiranih četiri sata autonomije.

Ovo je, dakle, uređaj koji nećete nositi na kavu, nego na LAN party ili ga uglavnom koristiti kao elegantnu prijenosnu zamjenu za stolno računalo. S izvorom struje u blizini.

Kad smo već kod gejmanja, recimo samo da Nitro radi skoro bez premca. Ovo smo potvrdili testiranjem pomoću najzahtjevnijih naslova u posljednjih nekoliko tjedana - Middle Earth: Shadow of Mordorom i neoptimiziranim Evil Withinom. Nepotrebno je napominjati kako smo bez straha sve detalje stavili na maksimum te očekivali polagan ali siguran pad sličica u sekundi - pogotovo pri masovnijim makljažama.


Rezultat nas je donekle iznenadio. Shadow of Mordor u full HD rezoluciji pri ultra detaljima radi pri više nego zadovoljavajućih 45 sličica u sekundi, dok Evil Within kotira na oko 50. Ako date kartici malo zraka i spustite detalje na High, slobodno očekujte framerate od preko 60 fps-a.

Nažalost, ograničena količina videomemorije uočljiva je u sandbox igrama poput Watch Dogs te bi mogla postati problem kod igara koje bi mogle do. Drugim riječima, niti black edition ovog laptopa nije u potpunosti future proof

U obavljanju standardnih poslovnih zadaća pokazao se munjevito brzim. Malo je zapinjao tek kad smo ga pokrenuli za zahtjevnije obrade videa. Vjerujemo kako bi taj problem nestao uz jači procesor jer je ugrađena grafika i više nego dovoljna.

Prednost mu je to što možete sami podići tipkovnicu i zamijeniti čvrste diskove. Nažalost, to nije izvedivo i s RAM-om, ali nitko nije savršen, kako bi rekli u jednom starom filmu s Marilyn Monroe. Ima i zgodnu značajku Dust Defender, koja omogućava ručno namještanje koliko će zraka ispuhivati ventilatori kako bi izbacili prašinu. Automatski to radi svaka tri sata, kako bi smanjio gomilanje prašine i pregrijavanje.

Što se potonjeg tiče, ova crna pantera uglavnom se pristojno ponašala podižući radnu temperaturu tek pri najzahtjevnijim zadaćama. Nijednom to nije prešlo granicu neugodnog.

U konačnici, možemo reći kako ovaj laptop nudi performanse u rasponu od solidnih do sasvim dobrih za gotovo sve što od njega možete zatražiti. Ako želite uređaj na koji se podjednako možete osloniti tijekom radnog dana i u trenucima opuštanja uz kakvu dobru pucačinu, ovo je dobar izbor.


Acer Aspire V Nitro - specifikacije

Dimenzije: 423 puta 293 puta 25,4 mm
Težina: oko tri kg
Zaslon: 17,3 inča (43,9 centimetara) IPS TFT LCD, puni HD, 1920 puta 1080 piksela, 330 cd/m²
Procesor: dvojezgreni Intelov Core i5-4210-H na 2,9 GHz
Grafika: Nvidia GTX860M 2 GB
RAM: osam GB (maksimalno stane 16 GB)
Ugrađena memorija: 128 GB SSD + 500 GB HDD
Povezivanje: wi-fi, USB (dva 2.0, dva 3.0), HDMI, mreža
Operativni sustav: Windows 8.1, 64-bitni
Baterija: troćelijska litij-ionska, 4.450 mAh, do četiri sata autonomije
Boja: crna
Cijena: 7.999,01 kn (Instar)