E-KNJIGE

Otvorena knjižnica u kojoj nema ni jedne jedine knjige

13.10.2014 u 06:39

Bionic
Reading

Početkom prošlog mjeseca Floridsko politehničko sveučilište (Florida Polytechnic University) u Lakelandu otvorilo je svoja vrata prvoj generaciji studenata. 500 sretnika će od ove akademske godine pohađati nastavu na univerzitetu koji je projektirao kontroverzni neofuturistički arhitekt Santiago Calatrava

Kao i na drugim univerzitetima diljem SAD-a, studentima ovog sveučilišta je ponuđen širok spektar 'dodatnih' mogućnosti kojima se mogu baviti dok obitavaju na univerzitetu i njegovom kampusu. Uz predavanja, vježbe i seminare iz područja strojarstva, informacijskih znanosti, elektrotehnike, tehnologije i inovacije, na kampusu postoje 'wellness' centar, teretana i fitness centar, restorani i barovi.

No, ovo politehničko sveučilište, čija je gradnja trajala nekoliko godina i koje je koštalo preko 60 milijuna dolara, može se pohvaliti jednom posebnom institucijom koju se ne može pronaći na ostalim univerzitetima diljem SAD-a – knjižnicom koja u svojem fondu nema knjiga.

Preciznije rečeno, nema 'fizičkih' knjiga.


Knjižnica Floridskog politehničkog sveučilišta je specifična po tome što ne posjeduje knjige u 'fizičkom obliku', već je studentima na raspolaganju preko 135 000 primjeraka 'elektroničkih svezaka'. Jedine knjige koje posjeduje knjižnica ovog sveučilišta su u digitalnom obliku.

Čovjek bi pomislio da takva elektronička knjižnica ne treba velik prostor. No, ova knjižnica se prostire na više od 1000 metara kvadratnih. Prostor knjižnice bez knjiga (od milja nazvan 'Commons') zadržao je svoju staru funkciju - studenti tamo mogu raditi, čitati, družiti se ili zatražiti pomoć knjižničara prilikom pronalaska potrebnih informacija.

Na američkom sveučilištu otvorena knjižnica bez knjiga

Spomenimo da se knjižničare više ne može pronaći 'informacijskom pultu', već se u ovoj knjižnici taj pult naziva 'Success Desk'.

Upraviteljica knjižnice Kathryn Miller ističe kako ova elektronička knjižnica nudi pogodnosti koje nisu moguće u 'klasičnim' knjižnicama. Primjerice, ponudu naslova koja je dostupna na elektroničkim 'policama' ne uvjetuju isključivo dežurni knjižničari. Ako studenti više od dva puta zatraže naslov koji se ne nalazi u digitalnom fondu knjižnice, ta elektronička knjiga se automatski naručuje te tako postaje dio baze.

Dakle, o naručivanju naslova i o širenju knjižničnog fonda ne odlučuju isključivo bibliotekari, već se on su-kreira zajedno s studentskim potrebama.

Također, studentima je na korištenje ponuđeno nekoliko desetaka stolnih računala, a nekolicina laptopa i tableta dostupna je i za posudbu. Za svaki slučaj, u knjižnici postoje i printeri. No, njihova se upotreba želi dovesti na najmanju moguću mjeru – papir očito nije poželjna materija u ovoj instituciji.

Budući da je zgrada sveučilišta otvorena tek prije par tjedana, nismo pronašli video isječak koji bi pokazao kako ova knjižnica budućnosti izgleda iznutra. Nažalost, morat ćete se zadovoljiti snimkama politehničkog univerziteta, arhitektonskog čuda koje je projektirao Santiago Calatrava.