UZ RAZVOJNI PAKET

Sony predstavio SmartEyeglass, svoju verziju pametnih naočala

23.09.2014 u 13:50

Bionic
Reading

Sony je u Japanu otkrio SmartEyeglass nosivi gadget, svojevrsnu konkurenciju Googleovom rješenju Glass. SmartEyeglass u vidno polje korisnika može umetnuti informacije poput teksta, simbola i slika, a kompanija je otkrila i SDK

Sonyjeve pametne naočale su opremljene nizom senzora i dodataka, a kompanija izdvaja CMOS senzor kamerice, akcelerometar, žiroskop, kompas, senzor za osvjetljenje i mikrofon. SmartEyeglass kombinira ove elemente uz GPS lokacijske podatke s povezanog pametnog telefona i optimizira prikazane informacije za korisnika.

'Sony je iskoristio svoju jedinstvenu hologramsku optičku tehnologiju kako bi razvio leće uz visoku prozirnost od 85 posto uz debljinu od samo tri milimetra. Monokromatski ekran osigurava nižu potrošnju od uobičajenog ekrana u boji, a uz visoku svjetlinu', navodi kompanija u službenom priopćenju.


Kompanija za ovaj razvojni prototip SmartEyeglass naočala navodi kako je 'tanak i lagan', a dok masa uređaja uistinu nije pretjerana (77g za naočale te 44g za kontroler), za oblik se može najblaže reći da je - zdepast:

Sony otkrio gadget SmartEyeglass


'Ovo je vezano za nešto više od hardvera', rekao je Hiroshi Mukawa, čelnik SmartEyeglass projekta u Sonyju. 'Želimo razmišljati tako da uz vlastite inovacije istinski razvučemo mogućnosti proizvoda koje kreiramo', dodao je.

Sonyju se ne piše dobro s poslovne strane priče, a nekakve izmjene će se svakako morati odviti. Nešto ranije je bilo riječi o tome kako kompanija traži formulu za uspjeh, a hoće li ovaj projekt igrati ulogu u tome tek treba vidjeti. Developeri će SmartEyeglass moći nabaviti tek krajem ožujka 2015. godine, no Sony se - kao uostalom i do sada - sprema na duže staze.