SAMOSTALNIJI - GEAR S

Samsungov novi smartwatch mijenja i pametne telefone

28.08.2014 u 15:22

Bionic
Reading

Iako će se službeno moći vidjeti tek na sajmu IFA 2014 u Berlinu, Samsung je otkrio plašt sa još jednog pametnog ručnog sata u nizu - Gear S. U kompaniji ga nazivaju 'nosivim uređajem sljedeće generacije', a od svega posebno vrijedi istaknuti kako dolazi s 3G povezivosti, što ga čini (mnogo) samostalnijim od ostalih izdanja u smartwatch kategoriji

Zanimljivo je i to da Samsungov novitet (opet) ne pokreće Android Wear platforma, već prilagođeni Tizen. Zahvaljujući činjenici da se na uređaju povrh Bluetooth i Wi-Fi veze nalazi i 3G povezivost, Gear S nije potrebno uparivati s drugim mobilnim uređajem kako bi korisnik čitao obavijesti s društvenih mreža, poruke ili čak obavljao pozive. Štoviše, novi Samsungov gadget donosi i GPS navigacijsko rješenje (Nokijin HERE), kao i hrpu senzora.

Osim čitanja poruka, na njih će biti moguće odgovarati, bilo putem sustava S-Voice ili virtualnom tipkovnicom na satu. Ekosustava radi, Samsung je nedavno otkrio i kako je za njihove Gear pametne ručne satove dostupno više od tisuću aplikacija (iako nisu nužno kompatibilne među Gear modelima).


Kad je riječ o hardveru, lice novog smartwatcha čini 2-inčni Super AMOLED ekran razlučivosti 360 puta 480 piksela, a baš poput drugih novijih rješenja, remenje i 'lica' sata je moguće mijenjati. Srce mu čini dvojezgreni procesor na radnom taktu od 1GHz, uz 512MB radne memorije te 4GB spremišnog prostora. Kompanija navodi da je u 'tipičnoj uporabi' uređaj na jednom punjenju baterije moguće koristiti do dva dana.

U prodaji bi se trebao naći početkom listopada, po za sada nepoznatoj cijeni. Više informacija o uređaju bi se trebalo otkriti na nadolazećem IFA 2014 sajmu u Berlinu.