PUTEM PRIHODA

Samsungova platforma Tizen bez perjanica

18.08.2014 u 09:08

Bionic
Reading

Odgoda za odgodom, Samsungov Tizen projekt nikako da dođe do potrošača po planovima kompanije. Prvi uređaj je svjetlo dana trebao ugledati još sredinom 2013. godine, a kompanija je u više navrata najavljivala kako će Tizen uređaji konkurirati najboljim uređajima na Androidu. Stvari su se ipak promijenile

Uređaj nazvan Samsung Z (SM-Z910F) je najavljen u lipnju ove godine, a u prodaji se trebao naći baš u ovo doba. Ipak, po tko zna koji put čini se kako stiže odgoda, ovaj put zbog toga što je kompanija navodno potpuno odustala od prodaje tog pametnog telefona - i odlučila se potpuno posvetiti nižem segmentu uređaja.

Trud će sada prema informacijama sa stranice tizenexperts.com kompanija usmjeriti razvoju jeftinijih modela SM-Z130H i SM-130E. Jedan od razloga je i početak gubitka tržišta pred brojnim jeftini(ji)m kineskim proizvođačima, što sa sobom povlači i neizbježne lošije poslovne rezultate. Upravo stoga analitičari su nedavno rekli kako kompanija pod hitno mora promijeniti svoju smartphone strategiju, a čini se da to i čine - iako je Tizen projekt razvijan već duže vrijeme.


Drugi potencijalni problem koji se spominje jest i razvoj aplikacija za Tizen platformu. Ekosustav nije ni blizu spreman koliko bi to kompanija htjela, a developeri su sve manjeg strpljenja za platformu koja proteklih godina ne ide nikamo.

Tizen bi u konačnici prema nekima mogao završiti i samo na nosivim gadgetima, zahvaljujući mogućnosti prilagodbe i radu na nižim tehničkim karakteristikama od uobičajenog pametnog telefona. Više o svemu bi jasno trebalo biti za vrijeme godišnje developerske konferencije u Shanghaiju, vezanoj za Tizen platformu.