BAR NEKI

Amerikanci sad mogu naslijediti i profil na Facebooku

21.08.2014 u 13:55

Bionic
Reading

Delaware je postao prvom američkom saveznim državom u kojoj je usvojen zakon koji digitalnu ostavštinu preminulih osoba tretira jednako kao i bilo koju drugu

Prema trenutno važećim zakonima u Sjedinjenim Državama, imovina preminulih osoba u pravilu odlazi u ruke članova njihovih obitelji. No, to ne uključuje digitalne korisničke račune, poput onih za e-poštu, Facebook i Twitter.

Delaware je postao prvom američkom saveznim državom u kojoj će se to promijeniti - usvojili su zakon koji se bavi pitanjima i problemima vezanim uz digitalno naslijeđe. Prema odredbama tog zakona nasljednici i druge zakonski ovlaštene osobe moći će preuzeti kontrolu nad digitalnom imovinom i uređajima, kao da je riječ o fizičkim dokumentima i predmetima.


I druge američke savezne države imaju donekle slična zakonska rješenja, iako ni približno tako sveobuhvatna. Tako će nasljednici preminule osobe iz Delawarea moći doći do njegovog korisničkog računa na Twitteru, što neće biti moguće ako je preminula osoba iz, recimo, Kalifornije. Sve dok, naravno, i u Kaliforniji ne usvoje isti ili sličan zakon.

To će imati posljedice po pravila i uvjete korištenja određenih usluga. Neke tvrtke, poput Facebooka, trenutno izričito brane dijeljenje lozinki za pristup korisničkom računu na bilo koji način bez njihove pisane dozvole.

Izvor:Neowin