NEMA RASPRODAJA

Cijene tablet računala krenule prema gore

20.08.2014 u 07:21

Bionic
Reading

Najtraženija tablet računala poskupjela su tijekom srpnja za sto kuna, računalne igre pet posto, dok su MP3 playeri pojeftinili za 89 kuna

Analiza Indeksa rasta cijena na web odredištu za usporedbu cijena Jeftinije.hr u mjesecu srpnju donosi neznatnu promjenu cijena mjerenih proizvoda, neuobičajenu za jedan od mjeseci ljetnih rasprodaja.

Dapače, primjetan je veliki porast cijena mjerenih proizvoda u kategorijama Sport, Foto te Računalna oprema.

Neznatno niže cijene u odnosu na lipanj, imali su proizvodi u kategorijama Audio&Video te Auto-Moto, i to prvenstveno MP3 playeri koji su pojeftinili za 32,41 posto ili za oko 95 kn te televizori, koji su bili za oko 3,8 posto (89 kn) jeftiniji u srpnju.


Među proizvodima u kategoriji Auto cijene su pale za gotovo šest posto, i to u kategoriji 20 posto najgledanijih proizvoda, što je kupcima donijelo oko 50 kn uštede.

Jedna od najpopularnijih kategorija na Jeftinije.hr - Dom&Vrt - sveukupno je imala zanemarivu promjenu 0,05 posto. Unutar te kategorije najviše su pojeftinili usisavači (za 8,54 posto ili 39 kn) te zamrzivači, čija je cijena bila niža za oko 2,5 posto, što je kupcima donijelo 40-ak kuna uštede.

Višu cijenu imali su klima uređaji, koji su poskupjeli za 4,68 posto (122,64 kn) te mikrovalne pećnice među kojima je 20 posto najgledanijih modela poskupjelo za 6,71 posto (za oko 119 kn).

Među najskupljim našli su se proizvodi u kategoriji Sport, i to prvenstveno bicikli (brdski, treking i gradski), koji su poskupjeli za 37,86 posto (malo više od 691 kn). Porast cijene je još i veći kada se pogleda 20 posto najgledanijih modela bicikala,koji su poskupjeli za velikih 51,12 posto.

Iako Indeks rasta pokazuje izniman porast cijene, posebno među 20 posto najgledanijih modela, isti se može pripisati srpanjskoj pojavi velikog broja iznimno kvalitetnih i skupocjenih bicikala na tom web odredištu.

Računalne igre u kategoriji Računalna oprema poskupjele su za malo više od pet posto, dok su cijene 20 posto najpopularnijih modela tablet računala poskupjele za 13,72 posto, odnosno za gotovo 100 kn. Vjerojatno kao priprema za sezonu povratka u školu.

Porasle su i cijene dječjih vozila igračaka, koje su u srpnju imale za oko 16 posto višu cijenu (za oko 68 kn).