STIŽE U LISTOPADU

Appleov iWatch će biti dostupan u više varijanti

20.06.2014 u 16:30

Bionic
Reading

Prema izvorima kojima raspolaže Huffington Post, tajvanski Quanta Computer Inc. će početi s masovnom proizvodnjom Appleovog nosivog gadgeta iWatch već u srpnju, u pripremi za otkrivanje i prodaju u listopadu ove godine. Div iz Cupertina navodno planira isporučiti čak 50 milijuna jedinica u prvoj godini prodaje, a ovaj pametni ručni sat bi trebao stići u obliku više modela

Prema dosadašnjim opisima, Appleov novi uređaj bi u mnogočemu trebao podsjećati na uradak dizajnera Martina Hajeka, kojeg se može vidjeti na naslovnoj ilustraciji. U pitanju je gadget dijagonale 2,5 inča, uglavnom pravokutnog oblika sa zakrivljenim gornjim dijelom. Glavni proizvodni pogon za iWatch bi trebao biti upravo spomenuti Quanta, a već sada se u pogonima nalaze testni primjerci uređaja.

Drugi izvori navode kako je poznat i proizvođač ekrana, barem za početnu isporuku. Bez iznenađenja, u pitanju je LG, koji se do sada itekako pokazao s pokusima vezanim za zakrivljene ekrane mobilnih uređaja. LG Display, Heptagon (proizvođač senzora), Quanta i Apple su naravno, odbili komentirati ove glasine iz Huffington Posta.


No, to nije sve što je ovih dana 'isplivalo na površinu' kad je riječ o nosivom gadgetu iz Cupertina. Wall Street Journal navodi kako Apple planira više različitih varijanti iWatcha, a sami pametni ručni sat bi trebao imati više od deset senzora, uključujući i one za praćenje zdravlja korisnika.

'Apple želi riješiti opću kritiku postojećih pametnih ručnih satova, koji ne pružaju nikakve značajnije funkcije u odnosu na pametne telefone', rekao je za WSJ neimenovani izvor.

Da Apple uistinu želi napraviti nekakav pomak po pitanju praćenja zdravlja korisnika postalo je jasno još na nedavno održanom WWDC-u 2014, kada je otkriven komad softvera nazvan Health. U pitanju je svojevrsno čvorište koje prikuplja podatke s različitih izvora (sa samog iUređaja ili dodataka vezanih uz njega) te ih obrađuje i prikazuje na korisniku intuitivan način.

Wall Street Journal također navodi Quanta Computer Inc. kao glavnog dobavljača i proizvođača za iWatch, a jedino što se zapravo sada čeka je potvrda kakvom procurenom fotografijom uređaja, na kakve su internauti već navikli - posebno kad je posrijedi Apple. Kompanija tijekom 2014. godine očekuje 10-15 milijuna isporučenih iWatcha, ali se o točnim tehničkim karakteristikama i detaljima još uvijek pregovara pred masovnu proizvodnju sljedeći mjesec.

Analitičari očekuju da će tržište nosivih gadgeta eksplodirati u godinama koje slijede. IDC tako smatra kako će se globalna prodaja takvih uređaja utrostručiti već u tekućoj godini na više od 19 milijuna jedinica. Istovremeno, dugoročna predviđanja pokazuju da će tržište narasti do 111,9 milijuna primjeraka do 2018. godine.