VOLITE MMO?

Upoznajte svog novog najboljeg prijatelja i vjernog pratitelja

26.09.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Upoznajte svog novog najboljeg prijatelja i vjernog pratitelja

Da, teško je to objasniti nekom sa strane. Ima nešto u MMO-u što vas obuzme, drži vas i ne pušta. Dok ne probate i zakačite se, teško je objasniti što je to, kako i zašto vas obuzme. Ali jednom kad utonete u svijet MMO-a, neće vam biti problem izdvojiti stotinjak eura za spravicu koja će uz vas vjerno krčiti put kroz bespuća masivnih online svjetova.

Po čemu je to Razer Naga tako poseban i tako prilagođen tom posebnom soju igrača, MMO ovisnicima? Prvo što će vam upasti u oči je brojčanik s lijeve strane. Nije, dakako, namijenjen unosu znamenki (tada bi tipaka bilo 10, a ne dvanaest) nego brzom pokretanju vama najvažnijih funkcija – da ne gubite vrijeme podižući ruku s miša na tipkovnicu i tražeći odgovarajuću tipku među njih stotinjak. Ovako, jednostavno programirate vama najvažnije funkcije na odabrane tipke. Vrlo brzo, naviknut ćete se napipati ih instinktivno – prije nego što i postanete svjesni što radite. Brzo ćete se navići gdje je koja tipka, jer površina oko njih nije ravna nego ergonomski zaobljena, pa se oko svake tipke nalazi drugačija, njoj svojstvena krivina: vaši će prsti tako naučiti instinktivno prepoznati svaku od njih.

Dakle, dvanaest tipki – dvanaest funkcija? A ne, ima i više mogućnosti. Naime, kotačić miša se može i naginjati (tilt) lijevo, desno, gore, dolje i prema unutra – i te pokrete možete programirati, primjerice tako da naginjanjem kotačića brže prođete dijelove igre gdje nema neprijatelja.

Sve te ekskluzivne mogućnosti nadogradnja su na vrhunske mogućnosti koje Razer nudi i na drugim svojim turbo-miševima. Tu je 4G laserski senzor osjetljivosti 8.200 tpi, tipke ispod kojih se nalaze vrhunski preklopnici Omron, kotačić od trajnih materijala i – procesor. Za sve te silne funkcije ovog miša brine se ARM 32-bitni procesor – isti onakav kakav pogoni vaš smartfon (ako imate neki skuplji smartfon). A za mnoštvo funkcija brine se poseban softver Synapse 2.0 kojim možete posebno kalibrirati miša za površinu po kojoj put putuje, čak i podesiti što će se dogoditi kad u žaru igre podignete miš u zrak, te naravno podesiti postavke za svaku igru zasebno. Synapse drži sve te postavke u oblaku pa ih lako možete pokupiti i kad preselite miša na drugo računalo.

Vjerujemo da je sada jasnije zašto miš toliko košta, a ako se još dvojite upišite 'Razer Naga' i pogledajte kakvu mu ocjenu daju specijalizirani portali i obični kupci: gdje god pogledate, nećete naići na manje od četiri zvjezdice.