CIJENA RESTRUKTURIRANJA

Situacija u Konamiju je, najblaže rečeno, katastrofalna

03.08.2015 u 14:24

Bionic
Reading

Sudeći prema članku objavljenom u japanskom listu za financije Nikkei, Konami prolazi kroz vrlo tešku tranziciju

Da u Konamiju ne cvjeta cvijeće, to znamo više manje svi. Od prekidanja rada na potencijalnom super-hitu Silent Hills, preko prekida suradnje s Hideom Kojimom, pa sve do odluke da se kreće u razvoj igara za isključivo mobilne platforme, ovaj japanski gigant očigledno ne proživljava svoje najsvjetlije trenutke.

U najnovijem članku objavljenom u renomiranom japanskom listu Nikkei riječ je o situaciji u tvrtki koju prepričavaju insajderi i zaposlenici. Naime, ako ste mislili da stvari kod naših poslodavaca znaju biti malo škripave, budite sigurni da takvih i gorih užasa ima i u najrazvijenijim zemljama.

Za odnose s javnošću ili upite odnedavno se koriste nasumično generirani email-računi, a na ručak se ide korištenjem reguliranih vremenskih kartica (oni koji se zadržavaju predugo bivaju kažnjeni). Da stvar bude još gora, zaposlenici koje se smatra 'beskorisnima' dosta često završavaju u Konamijevoj tvornici automata, kao zaštitari ili kao (pazite ovo) čistači klubova za fitness.

Ovi slabi radni uvjeti daju indikaciju kako tvrtka nastoji napraviti niz rezova i reformi, osobito nakon velikog uspjeha mobilne igre Dragon Collection 2010. godine. Niski produkcijski izdaci, kombinirani s nevjerojatnom zaradom, ponukali su Konami da polako počne povlačiti snage iz izmorenog i nerijetko vrlo skupog biznisa visokobudžetnih konzolaških igara.

Sudeći prema tome, postoji izvjesna šansa da je razdor između Konamija i tvorca Metal Gear Solida 5: Phantom Paina i Silent Hillsa Hidea Kojime bio financijske prirode. Ekscentrični dizajner više je puta dokazao kako ne spada među najskromnije ljude na svijetu što je vjerojatno uzrokovalo masivni porast produkcijskih troškova spomenutih naslova.

Bilo kako bilo, trenutno stanje s Konamijem je sljedeće - tvrtka nastoji napraviti tranziciju na kockarske automate i mobilne igre, srezati kadar te održati sve svoje poznate franšize na životu. Naime, njihov tim za odnos s javnošću već je nekoliko puta pojasnio kako Metal Gear Solid i Silent Hills kao franšize neće umrijeti. Bit' će još igara, samo bez Kojime.

A Kojima? Čisto sumnjamo da će nakon završetka Metal Gear Solida: Phantom Paina imati problema s nalaženjem novog radnog mjesta.

izvor: IGN, Eurogamer