SHIELD I GRID

Nvidia predstavila konzolu i servis za 'streamanje' videoigara

04.03.2015 u 15:17

Bionic
Reading

Nvidia je na ovogodišnjem GDC-u predstavila svoju revolucionarnu konzolu s Androidom, Shield, te popratni 'streaming/cloud gaming' servis pod imenom Grid

Streamanje igara već je dobro etabliran trend među entuzijastičnim ljubiteljima videoigara. Problem s tehnologijom, kao i kontinuirano nastojanje da je se plasira u mainstream, nailazi na mnoge probleme, poput visokih mrežnih zahtjeva, piratstva te općenite nezainteresiranosti srednjeg i nižeg gejmerskog 'sloja' za stvari poput PlayStationa Now.

Nvidiju to očigledno nimalo ne plaši, s obzirom na to da je na GDC-u službeno objavila svoj streaming servis pod imenom Nvidia Grid. Ovaj novitet dolazi rukom pod ruku s najavljenom konzolom Nvidia Shield, uređajem koji među ostalim može streamati igre.

Sudeći prema prezentaciji, latencija od 150 milisekundi ne bi trebala predstavljati problem pri igranju najzahtjevnijih igara, ili tako barem tvrde Nvidijini šefovi. Na konferenciji je naime prikazano nekoliko naslova poput igre GRID 2 i još neizašlog CD Projektovog megaRPG-a Witcher 3, streamanih s poprilično udaljenih Nvidijinih servera. Prema Vergeu, na ekranu je bila vidljiva malo niža kvaliteta slike nego što bismo očekivali na, recimo, high-end PC-ju, no i dalje se radilo o impresivnoj demonstraciji nove tehnologije.

Shield i Grid trebali bi postići dosta impresivne rezultate, uzmemo li u obzir to kako već imaju podršku nekih od najvećih svjetskih izdavača. Jedino pitanje je hoće li korisnici imati dovoljno jaku internetsku vezu da pokriju zahtjeve ovog impresivnog servisa. Prema prezentaciji, ova konzola za kvalitetni 1080p stream treba konekciju od 5 do 10Mbps, što doista nije malo.

Korisnici će se na Nvidia Grid moći registrirati na dva načina - besplatno ili premijski - s time da u oba slučaja igre koje streamate plaćate po a la carte principu. U ponudi se, sudeći prema slikama s konferencije, nalaze naslovi kao što su Batman: Arkham Knight i The Witcher 3.

Što se Nvida Shielda tiče, radi se o prvoj konzoli s Androidom koja može prikazivati 4k rezoluciju u vrtoglavih 60 sličica u sekundi. Pored činjenice da može pokretati širok spektar igara te omogućuje gore spominjani cloud gaming, nije ni skupa. Kada izađe, ovog svibnja, konkurirat će zaista niskom cijenom od 199 američkih dolara ili, prevedeno na 'naški', 199 eura.

Shield dolazi s kontrolerom i posebnim glasom aktiviranim mini upravljačem. Razlog zbog kojeg će se na njemu moći igrati doista zahtjevne igre leži u procesoru Shield Tegra X1 s 256-jezgrenim GPU-om baziranim na arhitekturi Maxwell i 64-bitnom CPU-u

izvor: Nvidia/The Verge