SVE U SOFTVERU?

Tesla u tajnosti testira autonomne vožnje i skuplja milijune kilometara u simulacijama

29.05.2016 u 08:36

Bionic
Reading

Možda vole reklamirati Autopilot sustav u svojim električnim vozilima, no Tesla Motors definitivno radi na pravom autonomnom rješenju. No, za takvo što je potrebno prijeći golemu kilometražu i obraditi nevjerojatne količine podataka. Baš poput Googlea, čini se da upravo to i rade - iako u mnogo većoj tajnosti

Još u veljači se otkrilo kako su Googleova autonomna vozila fizički prešla dva milijuna kilometara u šest godina te kako u simulacijama svakodnevno prelaze fenomenalnih pet milijuna kilometara. Sličnu stvar sad izvodi i Tesla Motors, otkriva stranica MIT Tech Review. Još otkako je limuzina Model S ugledala svjetlo dana 2012. godine, jedna od najbitnijih značajki je bila mobilna veza na internet. Upravo to je omogućilo kompaniji da prikuplja gomilu podataka sa senzora u vozilima.

Paralelno s tim, u Tesli koriste i tajni softver instalirajući ga daljinski na neka vozila kupaca. 'Mogućnost da izvučemo podatke visoke razlučivosti s ovih vozila te ih nadogradimo daljinski je vrlo bitna stvar koja nam je u 18 mjeseci omogućila da dostignemo konkurenciju po pitanju autonomnih mogućnosti', rekao je Sterling Anderson, upravitelj Teslinog Autopilot programa.


Podatke iz vozila Tesla koristi kako bi analizirao i ljudsku vožnju te testirao nove algoritme za autonomne sustave. I dok daljinska instalacija ovakvih sustava bez znanja kupaca zvuči dosta problematično po pitanje privatnosti, Anderson naglašava kako je stvar potpuno benigna i nikad ne kontrolira vozilo.