APPLE CAR

Zašto su BMW i Daimler otkazali pregovore s Appleom?

24.04.2016 u 10:28

Bionic
Reading

BMW i Daimler su preknuli pregovore s Appleom, vezane uz suradnju na razvoju Appleovog vozila kodnog imena 'Project Titan', otkriva njemački magazin Handelsblatt. Nijemci navodno nisu bili presretni s kontrolom korisničkih podataka...

'Apple želi automobil integrirati s vlastitim cloud softverom, dok su njemački proizvođači učinili zaštitu korisničkih podataka primarnim ciljem zajedničke strategije', piše Handelsblatt. Pregovori s BMW-om su zapravo pukli nedugo nakon što su Appleovi službenici (uključujući Tima Cooka) posjetili Bavarce. I dok je tada bilo riječi da stvari 'pucaju' zbog straha BMW-a oko konkurentnosti, kontrola korisničkih podataka pokazala se ključnim.

Prema pisanju Handelsblatta, sljedeći na redu za napuštanje stola našao se Daimler - i to zbog istih razloga. Apple još uvijek navodno traži 'tradicionalnog proizvođača' automobila kako bi ostvario čvrsto partnerstvo, ako ne već za izradu Appleovog vlastitog vozila, onda za barem integraciju budućih tehnoloških rješenja.


I dok problem privatnosti zvuči pomalo neobično za vozila, valja imati na umu da su ona u posljednje vrijeme povezana sa brojnim servisima i internetom. Uzme li se u računicu dodatne tehnologije, kao i kartografske/navigacijske sustave, navike vozača (od vožnje, preko glazbe pa sve do lokacija), privatnost postaje jednako bitan (ako ne i bitniji) element kao kod pametnih telefona.

Jedno je sigurno - Apple ozbiljno cilja na automobilsko tržite. Nedavno su ugrabili Chrisa Porritta, bivšeg potpredsjednika inženjeringa u Tesla Motorsu, što je sasvim sigurno samo pojačalo trzavice između te dvije kompanije.