POGLED NAPRIJED

Ovo su najbolji auto-noviteti za 2017.

27.10.2015 u 06:34

Bionic
Reading

2016. još nije ni počela, ali se već sada znaju neki od noviteta iz svijeta automobila za 2017. godinu - i razloga za nestrpljenje itekako ima. Na tržištu bi se tada trebali pojaviti novi Ford Ka, Audi A8, Škoda Coupe SUV i Fiat Abarth 124 Spider...

Na ljeto 2017. svjetlo dana bi po cijeni od procijenjenih 250 tisuća kuna trebao ugledati Abarth 124 Spider. Fiat će u ruke odjela za performanse Abarth dati svoj model nalik na Mazdin MX-5, a pod 'poklopcem' valja očekivati 1,4-litreni turbobenzinac koji će nabrijan u Abarthu razvijati 170 konjskih snaga. Fiatov 'obični' 124 Spider će imati 'tek' 140KS.

Alfa Romeo se vraća u premium segment, a 2017. bi se trebao pojaviti njihov SUV. Njime ovaj proizvođač želi konkurirati popularnim modelima Audi Q5, BMW X3, a možda čak i Porsche Macanu, piše Autoexpress.co.uk. Očekivana cijena je svakako viša od 300 tisuća kuna.


Kako je ranije bilo riječi, Audi velike nade polaže u novu 'osmicu'. Mogućnost autonomne vožnje, organske LED-ice, nikad viša razina komfora i učinkovitosti u radu reći će svoje za nešto više od godinu dana. A8 2017 bit će napravljen po uzoru na koncept Prologue, prikazan lani na LA Motor Showu.

Citroenov model Cactus se ljudima ili sviđa ili ga jednostavno ne podnose. Bilo kako bilo, čini se da tržište ipak prihvaća ovaj neobičan dizajn, s obzirom na to da francuski proizvođač planira napraviti i Grand Cactus izdanje - hibridno SUV vozilo. Ono će kombinirati 1,6-litreni turbobenzinac od 218KS s električnim pogonom straga od 95KS.

Malo tko se ne poznaje Fordov model Ka - barem po dizajnu, ako ne već po loši(ji)m recenzijama. Na proljeće 2017. tržište bi trebao ugledati model Ka Plus, a baš kako mu i ime govori, bit će riječ o svojevrsnom mini-monovolumenu namijenjenom potrošačima koji ne žele uletjeti u astronomske kredite. Tome u prilog ide i cijena niža od očekivanih 100 tisuća kuna.

Nissanov Leaf je praktički samostalno pokrenuo tržište potpuno električnih automobila, a svoje novo izdanje bi trebao ugledati vrlo brzo. Za sada dostupne informacije govore o izvrsnom dometu od gotovo 500 kilometara na jednom punjenju, uz mnogo prihvatljiviji dizajn. Nissan će ipak u ponudi imati niz različitih baterijskih paketa kako bi početna cijena vozila bila dovoljno niska. Pored dometa i dizajna, novi model bi trebao imati nešto bolje performanse te značajno više prostora u unutrašnjosti.

Škoda planira otkriti svoj moderni crossover-coupe kojim će konkurirati BMW-u X4 i Mercedesovom GLC Coupe, uz atraktivan dizajn i ikzvrsnu motorizaciju. Zanimljivo je da će Škoda tim modelom posebno ciljati na kinesko tržište, no Europa nije isključena iz jednadžbe.

Naravno, sve oči su uprte u Tesla Motors i očekivani Model 3, s početnom cijenom od kakvih 300 tisuća kuna - kudikamo niže od Modela S. Pod uvjetom da ne dođe do novih odgoda u proizvodnji i tehničkih problema, tržište električnih automobila će postati vrlo vruće 2017.