STIŽE AUTONOMNA VOŽNJA

Novi Audi A8 nosit će hrpu napredne tehnologije

27.05.2015 u 09:50

Bionic
Reading

Audi je i službeno potvrdio da za svoj vrh ponude - A8 za 2017. godinu priprema niz naprednih tehnologija, što uključuje i sustav(e) za autonomnu vožnju. Štoviše, nova 'A osmica' je inicijalno trebala biti predstavljena godinu ranije, no razvoj i implementacija tih sustava se pokazao problematičnim, bez iznenađenja

Pored autonomnog/pomoćnog sustava vožnje, Audi priprema i kontrolu sustava automobila gestama vozača, ali i nešto što se do sada moglo vidjeti tek na konceptima - OLED osvjetljenje. A8 neće donijeti niti zatezanje bora, već značajan redizajn po uzoru na Audi Prologue koncept iz ilustracije.

U razgovoru za Auto Express, Audijev šef razvoja Ulrich Hackenberg je izjavio kako će A8 uistinu predstavljati sljedeću generaciju svakog uspješnog modela za tvrtku. 'Ono što radimo sad je vrlo bitno - gledamo koje buduće tehnologije imaju smisla za naše kupce, što oni očekuju - ali i kako ih možemo iznenaditi', rekao je.


Baš kako se pretpostavlja, srž autonomnog sustava činit će niz radarskih senzora uz 12 ultrazvučnih senzora, lasera i video kamere. Oni će prenositi podatke u središnju jedinicu koja će u stvarnom vremenu imati jasnu sliku o prometu, sve do brzina od 60 km/h. Audi bi mogao biti prvi koji će iskoristiti OLED tehnologiju prikaza u unutrašnjosti vozila, no što je bitnije - integrirat će i upravljanje gestama. Očekuje se da će sličan sustav upravljanja vozilom integrirati i VW-ov Golf sljedeće generacije.

Sljedeći Audi A8 bi trebao imati i oko 200kg manju masu od trenutne generacije, zahvaljujući MLB platformi koja će mu činiti osnovu.