AMFIBIJSKA NEMAN

Američki marinci od broda napravili 12-metarskog gusjeničara

14.07.2014 u 13:11

Bionic
Reading

Vozila koja mogu obnašati višestruke dužnosti i funkcionirati podjednako učinkovito na različitim terenima san su inženjera, posebice onih koji razvijaju prijevozna sredstva s borbenom namjenom

Amerikanci već neko vrijeme pokušavaju razviti leteće kamione i automobile, a u planu je i Ultra Heavy-Lift Amphibious Connector ili skraćeno UHAC.

Ovo amfibijsko čudo trebalo bi zamijeniti jurišni hidrogliser Landing Craft Air Cushioned (LCAC) u dogledno vrijeme.

Osim veće utovarne površine od 230 kvadratnih metara u odnosu na 167 kvadratnih metara kod hidroglisera, ovaj gusjeničar bi također trebao biti sposoban prevaljivati veće udaljenosti od 200 nautičkih milja u odnosu na LCAC-ovih tek 86, te se penjati preko zidova visine tri metra.

No nije sve idealno.

Jedan pogled na ovu mrcinu dovoljan je da se zapitate koliko je zapravo hidrodinamična. Ne jako, premda moramo priznati da smo iznenađeni i s podatkom od 20 čvorova, što je dvostruko sporije od hidroglisera. Kamen spoticanja moglo bi biti i njegovo ponašanje na kopnu.

Istraživački centar Marine Corps Warfighting Lab ne navodi podatak o maksimalnoj brzini, no kao što možete vidjeti u videoprilogu, uvjereni smo da se i tektonske ploče miču brže od UHAC-a.

Doduše ovo je tek ogledni primjerak nad kojim se od 9. srpnja izvode testovi u blizini Havaja. Ako se pokaže uspješnim, Amerikanci ga planiraju učiniti dvostruko većim u konačnoj izvedbi. Trenutačno ovo čudo mjeri 12 metara u dužini, osam u širini i pet metara u visini.

Cijena? Prava sitnica. UHAC će koštati između 22 i 37 milijuna američkih dolara po primjerku.

Američki marinci od broda napravili 12-metarskog gusjeničara