SRAMOTA U GORICI

Policija o ustaškom navijanju BBB-a: Sve je snimljeno. Čuo ih je i ministar

22.10.2023 u 16:22

Bionic
Reading

PU Zagrebačka objavila je priopćenje u kojemu javnost upoznaje s činjenicom da postoji sumnja na prekršaj izvršen na utakmici Gorica - Dinamo u subotu navečer u Velikoj Gorici, zbog čega se provodi kriminalističko istraživanje. Na utakmici su bili i ministar pravosuđa Ivan Malenica te glasnogovornik premijera Plenkovića Marko Milić, koji osuđuju događaj no, koliko je poznato, nisu napustili stadion

Kako smo jučer izvijestili, sredinom prvog dijela utakmice s tribina su se mogli čuti stihovi ustaške budnice "Korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom. Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije za slobodu i za dom, hrvatski dom".

BBB-i su također istaknuli transparent 'Lijepo ih je naučila majka', što je stih iz iste pjesme, te zastavu sa šahovnicom na kojoj je prvo polje bijelo, što su sve potencijalni elementi zbog kojih bi neki od njih mogli završiti iza rešetaka.

I iz Vlade danas je stigla osuda takvog ponašanja, koje su na tribini uživo čuli i sam ministar pravosuđa Ivan Malenica te glasnogovornik Vlade, Marko Milić, javlja RTL. "Osuđujemo takvo neprimjereno navijačko skandiranje koje predstavlja negaciju sporta i čini štetu hrvatskom nogometu, ali i svim ostalim navijača koji su došli gledati utakmicu u normalnom ozračju. Na policiji i nadležnim tijelima je dalje da postupaju", navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Osuda je stigla i iz Dinama, ali nitko nije htio izaći pred medije, jedino HNS zna da će zbog svega kazniti klub. Na identifikaciji navijača radi zagrebačka policija.

Zagrebačka policija u priopćenju pak kaže:

Na nogometnoj utakmici SuperSport HNL-a između HNK „Gorica“ i GNK „Dinamo“, odigranoj jučer, 21. listopada 2023. s početkom u 18.10 sati na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici, policijski su službenici prije, za vrijeme i nakon osiguranja javnog okupljanja poduzimali niz operativnih mjera i radnji u njihovoj nadležnosti kako bi ostvarili sigurnosne uvjete za neometano održavanje javnog okupljanja.

  • +3
Privođenje navijača u Osijeku zbog ustaških pjesama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

U službene prostorije policije privedene su ukupno četiri osobe zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira- dva gostujuća navijača, obojica maloljetnici, privedena su zbog posjedovanja pirotehnike, dok su još dvojica gostujućih navijača privedena zbog alkoholiziranosti. Policija je na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima - prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimala te fotografirala javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjen prekršaj, policija provodi kriminalističko istraživanje sukladno čl. 11. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te će temeljem snimaka i fotografija poduzeti sve mjere i radnje radi utvrđivanja identiteta počinitelja te sankcioniranja sukladno važećim zakonskim propisima.