pravi arsenal

Pogledajte što je policija pronašla kod navijača uhićenih zbog ustaških pjesama

16.10.2023 u 16:56

Bionic
Reading

Kod 12 jučer uhićenih navijača, koje se sumnjiči za izgrede na utakmici nogometnih reprezentacija Hrvatske i Turske, policija je pretragama pronašla oružje, pirotehniku te sredstva za ozljeđivanje, izvijestila je u ponedjeljak osječko-baranjska policija

Policija je u nedjelju na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije pretražila stanove i druge prostorije kod 12-orice uhićenih osoba, starih od 20. do 49. godina, zbog sumnje u prekršaje iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, na utakmici na osječkom stadionu "Opus arena" 12. listopada.

Tijekom pretraga policajci su pronašli i oduzeli više komada zabranjenog oružja, veću količinu pirotehničkih sredstava, znakovlje s obilježjima mržnje, opasna sredstva i sredstva pogodna za napad i nanošenje ozljeda, ističu u policiji.

Od 12 uhićenih, jučer su četvorica okrivljenika dovedena na Prekrašajni odjel osječkog Općinskog suda dok se dovođenje preostalih okrivljenika nastavlja tijekom ponedjeljka. Vezano uz pronađene predmete, kriminalističko istraživanje nastavljaju policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, navode u osječko-baranjskoj PU.

Nekima od jučer privedenih navijača izrečena je nepravomoćna kazna 30 dana zatvora i godinu dana zabrane dolaska na utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

Jučerašnja akcija uslijedila je nakon što je u petak prvih 12 navijača uhićeno i privedeno nadležnom sucu za prekršaje, a policija je izvijestila kako se nastavlja kriminalističko istraživanje zbog izvođenja neprimjerene pjesme tijekom odigravanja utakmice.

Mediji su tijekom utakmice u četvrtak u Opus Areni javljali kako je skupina navijača hrvatske reprezentacije pred kraj prvog poluvremena pjevala ustašku koračnicu "Ustaški se barjak vije".

Zabranjeno oružje i predmeti pogodni za napad Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP

Europska nogometna organizacija (UEFA) u subotu je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) nakon kvalifikacijske utakmice za EURO između Hrvatske i Turske.

Nakon izvještaja delegata utakmice UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog korištenja pirotehničkih sredstava hrvatskih navijača u 62. i 78. minuti utakmice, izvijestio je HNS.

"Naknadno je, nakon izvještaja FARE-a, pokrenut disciplinski postupak zbog rasizma i diskriminacije. FARE nije imao promatrača na utakmici u Osijeku, ali je zaprimio vanjski izvještaj o incidentima koji je potkrijepljen izvještajima iz hrvatskih medija o pjevanju ustaške pjesme te rasističkim povicima dijela hrvatskih navijača“, stoji na službenim internetskim stranicama HNS-a.