izvori iz istrage

Vozač koji je skrivio nesreću na A6 je umirovljenik, upitno je li radio legalno

11.08.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Vozač teretnjaka, državljanin BiH, koji je u srijedu na autocesti Rijeka - Zagreb skrivio prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradala dva djelatnika HAC-a nije 1959. godište, kako je u svojem priopćenju naveo DORH, već 1955., dakle, ima 68 godina i umirovljenik je, piše u petak Jutarnji list

Saznali smo to neslužbeno iz izvora bliskih istrazi, a također, prema našim saznanjima, provjerava se je li vozač uopće imao ugovor o radu, s obzirom na to da postoje jake indicije kako je za sisačku tvrtku JASD vozio "na crno", navodi dnevnik. U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj tu informaciju nisu željeli ni potvrditi niti demantirati, ističući da je istraživanje još uvijek u tijeku i kako će, nakon njegova dovršetka, javnost biti izviještena o svim saznanjima.

Vozaču je, zbog šoka, nakon nesreće pružena pomoć u KBC-u Rijeka, gdje ga je prevezlo vozilo Hitne pomoći. S informacijama da je vozač za njega upravljao teretnim vozilom "na crno", suočili smo vlasnika sisačke tvrtke JASD Marijana Jajčinovića, s kojim su novinari Jutarnjeg razgovarali u srijedu, nakon nesreće. Jajčinović je kazao da je vozač na put krenuo iz Kanfanara u Istri te kako je, prema tahografu, vozio sat i 48 minuta, a da se odmarao od dana ranije, "dakle 15-16 sati".

Teška prometna na autocesti A6 Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Anđelko Kasunić, predsjednik Podružnice Nezavisnog cestarskog sindikata za HAC, objasnio je da, zbog specifičnosti posla u kojem psihofizičke sposobnosti opadaju sa životnom dobi, vozači teretnih vozila imaju beneficirani radni staž te uvjete za mirovinu stječu već s 56 godina.

Prema njegovim riječima, u posljednje dvije godine na hrvatskim autocestama dogodila su se ukupno 22 naleta vozila na HAC-ovo vozilo koje se nalazilo na zaustavnom traku i bilo propisno obilježeno signalizacijom. U ta 22 naleta, 13 naših ljudi teško je stradalo, a s najnovijom nesrećom, ukupno je troje poginulih, kaže Kasunić, piše novinar Jutarnjeg lista Luka Benčić.