operacija Shield II

U akciji Europola uhićeno više od 540 osoba, palo i troje hrvatskih državljana

14.12.2021 u 17:51

Bionic
Reading

Europske redarstvene snage uhitile su 544 osobe te zaplijenile veću količinu ilegalnih sredstava za doping i krivotvorenih lijekova, među kojima tobožnje lijekove protiv covida-19, priopćio je Europol. Istovremeno MUP je objavio da je u u istoj akciji krajem kolovoza ove godine provedeno kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana nakon kojega je utvrđena sumnja da su počinili nekoliko kaznenih djela

U operaciji koja se od travnja do listopada provodila diljem kontinenta, zaplijenjeni su krivotvoreni lijekovi i proizvodi za doping čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 63 milijuna eura, navodi se u priopćenju europske policijske agencije.

Operacijom su obuhvaćene 33 "kriminalne skupine koje su krijumčarile sredstva za doping, poput hormonskih i metaboličkih regulatora, te različite lijekove", navodi Europol sa sjedištem u Den Haagu.

Kriminalci su krijumčarili lijekove protiv raka, analgetike, anksiolitike i lijek protiv erektilne disfunkcije.

Usto, od početka pandemije ulažu veće napore u krivotvorenje lijekova za kojima je najveća potražnja, primjećuje agencija.

"Da bi povećale zaradu, kriminalne mreže su se usredotočile na preprodaju krivotvorenih 'lijekova za koronu', medicinske opreme i dezinficijensa koje zatim prodaju putem interneta", navodi.

"Zahvaljujući zajedničkim naporima redarstvenika zaustavljena je preprodaja krivotvorenih farmaceutskih proizvoda povezanih s covidom-19", izrazila je zadovoljstvo ravnateljica Europola Catherine De Bolle, prenosi se u priopćenju.

Tako je policija zaplijenila "3 milijuna paketa medicinske opreme protiv covida-19", primjerice maske za lice i dezinficijense i zatvorila pet ilegalnih laboratorija.

MUP je naveo da je više od 6500 dopinških kontrola provedeno je diljem Europe od 1. travnja do 15. listopada 2021. godine tijekom operacije Shield II. Operaciju je vodila francuska Nacionalna žandarmerija, finska Carina, grčka policija, odnosno njihov Odjel financijske policije i talijanski Karabinjeri.

U operaciju su bila uključena i tijela za provedbu zakona iz 26 zemalja (19 država članica Europske unije i sedam trećih zemalja), Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Svjetska antidopinška agencija i privatni sektor, obavijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske (RH).

Tijekom operacije Shield II, službenici za provedbu zakona ciljano su djelovali prema kriminalnim skupinama koje trguju dopinškim supstancama (hormonima i regulatorima metabolizma) te raznim lijekovima poput lijekova protiv raka, lijekova protiv erektilne disfunkcije, pseudoefedrina, lijekova protiv bolova, antiestrogena, antivirusnih lijekova, hipnotika, antihistamina i anksiolitika.

Operacija Shield II ukratko:

  • zapljene vrijedne gotovo 63 milijuna eura
  • zaplijenjeno više od 25 milijuna jedinica lijekova i dopinških supstanci
  • uhićena 544 osumnjičenika
  • 634 osobe prijavljene pravosudnim tijelima
  • istraživane su 33 organizirane kriminalne skupine
  • istraživano je 37 trgovačkih društava – pet oduzetih ilegalnih laboratorija
  • zatvorene 283 web stranice – nadzirano 1029 web stranica
  • otvoreno 1397 sudskih predmeta
  • kontrolirano 2809 sportaša tijekom natjecanja (28 pozitivno)
  • kontrolirano 3919 sportaša izvan natjecanja (četvero pozitivno)

Zapljene uključuju:

  • tri milijuna jedinica medicinskih uređaja za COVID-19
  • 3,5 milijuna pakiranih lijekova
  • 18,5 milijuna tableta
  • 600.000 bočica/ampula
  • 2 500 litara sirovina
  • 47 tona sirovina

Rezultati hrvatske policije

Temeljem operativnih saznanja dobivenih međunarodnom policijskom suradnjom od Bugarske, policijski službenici MUP-a RH, Policijske uprave zagrebačke su 26./27. kolovoza 2021. godine proveli kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana. Temeljem naloga su izvršene pretrage njihovih domova i drugih prostorija te osobnog automobila na adresama u Zagrebu, kada su pronađene i oduzete tvari zabranjene u sportu i to:

  • 75.524 komada raznih tableta (testosterona, oxsandrolona, stonazolola, menatdienona, oxymetholona, metenolona, trenbolona, dehidromethyltestosterona, mestrolona, fluoxymestrona, boldenona, methadienona, klenbuterola, dihydrotestosterona, ibutamorena, drostalonona, klenbuterola)
  • 3 . komada raznih ampula (testosterona, trenbolona, somatropina, cjc-1295dac, peptid hormona, stanozolola, boldenona, metenolona, somatropina, dihydrotestosterona, hormona rasta, melatonana-2, drostanolona, nandrolona)
  • dvje kutije klenbuterola
  • 1.650 kapsula hormona rasta
  • 14 komada vrećica lijekova ”Kamagre” za koje ne posjeduju odobrenje za stavljanje u promet u RH od strane Agencije za lijekove i medicinske proizvode /HALMED-a/
  • komada tableta droge MDMA, 0,2 grama droge MDMA i 140 komada tableta XANAX /djelatni sastojak Alprazolam/

Po završenom kriminalističkom istraživanju utvrđena je sumnja da su navedeni hrvatski državljani počinili niz kaznenih djela.

Ilegalne doping supstance uglavnom su se prodavale neprofesionalnim sportašima, većinom putem profila na društvenim mrežama ili osobno.

Europol je podržao istraživanje operativnom koordinacijom i analizom. Akciju je podržao upućivanjem stručnjaka na mjesto događaja kako bi unakrsno provjerili operativna saznanja u stvarnom vremenu te pružili potporu istražiteljima na terenu. Također je osigurao tehničko stručno znanje tijekom operativnih aktivnosti.