VELIKE ZARADE

Trojcu zatvor zbog šverca kokaina u Pločama, carinik ostao i bez novog Volva

10.05.2023 u 16:50

Bionic
Reading

U Splitu su na zatvorske kazne osuđeni Robert Gabrić, Talijan Andrea Merusi i carinik Zoran Erjauc zbog sudjelovanja u skupini supružnika Mate i Sanje Jerković i šverca kokaina iz Ekvadora, javlja Dalmatinski portal

Jerkovići su se u srpnju prošle godine na sjednici optužnog vijeća nagodili s USKOK-om, a danas je preostala trojka doznala sankciju koja uključuje i oduzimanje višemilijunske koristi. Gabrić je osuđen na četiri i pol godine zatvora i novčanu kaznu od gotovo 13.300 kuna. Merusi, koji je već osuđen na šest godina zatvora nakon što je uhićen s kokainom, dobio je još pet godina zatvora, a Erjauc šest godina. Talijanu, koji kaznu služi u Glini, određen je istražni zatvor, a Erjaucu produljen. Gabrić ostaje na slobodi, ali se i dalje mora javljati policiji, izvještava Dalmatinski portal.

Droga je u Ploče stizala skrivena u kontejneru s bananama, a nesmetan provoz je osiguravao carinik Erjauc. Mate Jerković i Gabrić drogu su kod osnovne škole pretovarali u njegov Opel Combo, a Gabrić je potom drogu skladištio u stanu u Metkoviću. Sanja Jerković mu je po suprugovom nalogu davala upute kako će predati kokain Merusiju i drugim kupcima. U najmanje šest navrata isporučili su najmanje 103 kilograma kokaina po cijeni od najmanje 25 tisuća eura po kilogramu. Merusi je u dva navrata preuzeo po 21 kilogram kokaina u lipnju 2020. Prvu isporuku uspješno je obavio, no deset dana kasnije uhićen je na području mjesta Baćina, dok je u Mercedesu B 180 talijanskih registracija pronađena droga.

USKOK je izračunao da je na preprodaji kokaina zarađeno najmanje dva milijuna eura pa su okrivljenicima oduzeli vrijednu imovinu i novac. Gabrić je tako ostao bez vozila Opel Combo, a Erjauc bez novog Volva S60 vrijednog 222 tisuće kuna, kao i bez dva milijuna kuna koje je sklonio kod prijatelja. U postupku je utvrđeno kako je Erjauc kaznenim radnjama ostvario imovinsku korist od 326 tisuća eura pa po presudi mora još nadoknaditi i 18 tisuća eura razlike. Gabrić će morati u državni proračun uplatiti 10 tisuća eura, a Talijan Merusi čak 525 tisuća eura.

Jerkovići su nakon sporazuma s tužiteljicom Dairom Barović osuđeni na osam godina i deset mjeseci zatvora, odnosno, tri i pol godine, a izrečene su im i sporedne novčane kazne od milijun i pol kuna, odnosno 750.000 tisuća kuna. Oduzeta im je i blokirana imovina, kuća od 500 kvadrata s bazenom u Metkoviću, stan u Zagrebu od 150 kvadrata s garažom, građevinsko zemljište u Zagrebu te tri skupocjena vozila BMW X5, Audi A4 i A5. Sve skupa vrijedi više od milijun eura. Ukupno im je oduzeta imovinska korist od oko 10 milijuna kuna.