INCIDENT U ZADRU

Policija nastavila s privođenjima zbog napada na predstavnike Crvene zvezde i novinare

12.11.2023 u 10:45

Bionic
Reading

Još nekoliko osoba koje bi mogle biti povezane s napadima na novinare Mozzart Sporta i člana uprave Crvene zvezde privedeno je u nedjelju prijepodne na ispitivanje, potvrdila je Hini glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin, nakon što su ranije već privedene dvije osobe

Grbin nije htjela precizirati o kojem točno broju privedenih se radi. Dodala je i kako su se incidenti dogodili u širem središtu grada, u naselju Voštarnica i na Bulevaru, a napadnuti su zadobili lakše tjelesne ozljede.

O napadima uoči današnje utakmice 7. kola AdmiralBet ABA lige u Dvorani Krešimira Ćosića u Zadru između KK Zadar i Crvene zvezde zadarska policija izvijestila je u subotu navečer, objavivši da su na ispitivanje privedene dvije osobe.

O cijelom se događaju sinoć priopćenjem oglasio i KK Zadar koji je osudio teške incidente 'koji bacaju ljagu na ime kluba i Zadra kao grada'.

'Fizički napad na predstavnike gostujuće momčadi i novinare čin je huliganizma koji nema nikakve veze s navijanjem i ljubavlju prema klubu. Takvu skupinu ne možemo prepoznati i prihvatiti kao navijače, nego kao skupinu huligana, a ovakvi incidenti nikad nisu i neće biti u skladu s vrijednostima koje promičemo kao klub i zajednica. Čvrsto stojimo iza ranije iznesenog stava kako nasilju nema mjesta u sportskim niti bilo kojim drugim okruženjima', navodi se u priopćenju.

U klubu ističu da se 'ograđuju od tog sramotnog čina i iskazuju žaljenje novinarima, napadnutom predstavniku Crvene zvezde Meridianbet i njegovom prijatelju, njihovim obiteljima, klubu i redakciji Mozzart Sporta'. Pozivaju sve navijače da sutra tijekom utakmice pokažu pravo lice Zadra, navijanjem za klub i ograđivanjem od onih koji pozivaju na nacionalnu, vjersku, rasnu, spolnu mržnju ili netrpeljivost, a posebice nasiljem.

Priopćenjem se oglasila i ABA liga j.t.d. ističući da 'snažno osuđuje svaki oblik nasilja te rasnu, seksualnu, vjersku, nacionalnu i bilo kakvu drugu diskriminaciju'.

'ABA liga j.t.d. pridružuje se apelima Zadra i Crvene zvezde prema hrvatskim Ministarstvu unutarnjih poslova, s namjerom da se svi detalji napada ispitaju što je prije moguće te da organizatori i počinitelji incidenta budu uhićeni i da im se sudi u skladu sa zakonima RH, gdje su se napadi odvili', navodi se u priopćenju.

Istovremeno, dodaje se, kroz komunikaciju s klubovima i osiguranjem, ABA liga j.t.d. učinit će sve da utakmica 7. kola između Zadra i Crvene zvezde prođe bez ijednog incidenta i da još jednom pokažemo da je ovo bio izoliran slučaj, koji baca sjenu na sve postulate ABA lige i temelja na kojima je osnovana.

Gradonačelnik Dukić: Za ovo ne postoji opravdanje

U nedjelju prijepodne na napade je reagirao i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, koji je poručio da 'ovakvo nasilno ponašanje sa sportom i sportskim natjecanjima nema nikakve veze niti za to može postojati bilo kakvo opravdanje. Ništa nije, i ne može biti povod ili alibi za nasilje i ugrožavanje nečijeg života'.

Izrazio je iskreno žaljenje napadnutom predstavniku Crvene zvezde i njegovu prijatelju, njihovim obiteljima, klubu, novinarima i redakciji Mozzart Sporta.