TURISTIČKI POTICAJ

Proširen program "Poticaja za uspjeh"

16.01.2009 u 10:33

Bionic
Reading

Ministarstvo turizma najavilo je da za ovu godinu priprema nekoliko novih programa poticanja daljeg turističkog razvoja.

Najavljeno je proširenje dugogodišnjeg programa kreditiranja turističkog poduzetništva "Poticaj za uspjeh", program "Maestral" za obnovu izletničkih brodova te program za pomoć turistički nerazvijenim područjima i turističkim zajednicama.

Kreditni program "Poticaj za uspjeh" krenuo je 2002. kao program poticanja zapošljavanja, razvoja malog i obiteljskog poduzetništva te sprečavanja sive ekonomije u turizmu. Država odnosno resorno ministarstvo i HBOR subvencioniralo je kamatne stope za kredite kod 16 komercijalnih banaka uključenih u program.

Po najnovijim podacima Ministarstva turizma, prošle je godine u sklopu tog programa odobreno ukupno 53 kredita u iznosu 230 milijuna kuna. Najviše kredita, njih 22, odobreno je za obnovu starih kuća iz potprograma "Pod stoljetnim krovovima". Za izgradnju i adaptaciju smještajnih objekata odobreno je 18 kredita, a za refinanciranje 13. Trgovačkih društava korisnika kredita bilo je 29, a obrta 24.

Prema vrstama smještajnih objekata time je kreditirana izgradnja ili obnova 25 hotela, 11 pansiona, 1 aparthotel, 8 apartmana/soba te 8 kuća za odmor.