'OSJETLJIVA TEMA'

Marić vrlo tajnovit oko švicaraca i pisma Europskoj komisiji

28.09.2016 u 14:36

Bionic
Reading

Tehnička Vlada na čelu s Tihomirom Oreškovićem u srijedu je poslala pismo Europskoj komisiji u kojem odgovara na navode Komisije da je izmjenama zakona kojim se omogućila konverzija kredita u švicarskim francima povrijeđeno europsko pravo

Sadržaj pisma Vlada je raspravila na zatvorenom dijelu sjednice.

'Europska komisija pokrenula je postupak s obzirom na to da smatra da je konverzijom kredita u švicarskim francima povrijeđena sloboda poslovnog nastana i sloboda kretanja kapitala. Te dvije slobode mogu se ograničavati, ali pod posebnim uvjetima', rekao je Zdravko Marić, tehnički ministar financija.

Zbog povrede tih dviju sloboda, EK je opomenula Hrvatsku sredinom lipnja. Vlada je u srijedu usvojila odgovor kojim se obrazlaže konverzija i koje će Ministarstvo vanjskih poslova poslati do kraja tjedna.

Međutim, zasad se neće doznati što točno piše u pismu jer bi javna distribucija takvog dokumenta utjecala na istragu u predsudskom procesu pri Arbitražnom sudu u Washingtonu, gdje Hrvatsku zbog konverzije tuže UniCredit i Zagrebačka banka.

Na pitanje brani li se pismom konverzija, Marić je istaknuo: 'Ovo je pitanje komunikacije i funkcioniranja Europske unije. Branimo nacionalne interese.'

Zaključio je kako bi bilo dobro da se između banaka i države nađe obostrano rješenje kako bi se izbjegla arbitraža. 'Ne bih spekulirao o tome što će se dalje događati, radi se o osjetljivoj temi za hrvatske građane.