SJEDNICA VLADE

Tehničari pogurali dva strateška investicijska projekta

28.09.2016 u 11:48

Bionic
Reading

Program razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za razdoblje od 2016. do 2020. godine te dva nova strateška investicijska projekta, među glavnim su točkama dnevnoga reda današnjega dijela otvorene sjednice tehničke vlade. S onog zatvorenog dijela Banski dvori poslat će Europskoj komisiji pismo vezano uz probelmatiku konverzije kredita u švicarskim francima

Drugi tjedan neće biti sjednice Vlade, kazao je tehnički premijer Tihomir Orešković otvarajući današnju sjednicu u Banskim dvorima, na kojoj bi projekti Autokamp Punta Nova na Pagu i Hotel Park 5* iz Rovinja trebali postati strateški projekti, a produljen je rok sa šest na osam godina tvrtki Danka Končara Kermas Istra za dostavu uporabne dozvole za projekt na lokaciji Sveta Katarina - Monumenti u Puli u sklopu projekta Brijuni Riviera, a za što bi do početka svibnja 2017. trebao biti zaključen ugovor o koncesiji.

Oleg Butković, HDZ-ov ministar prometa, prilikom donošenja odluke dodao je kako je taj projekt kulturno dobro, čime su stvorene dodatne neplanirane obveze za investitora - projekt je poskupio deset milijuna kuna.
 

Pag i Rovinj dobivaju nove turističke kapacitete

Što se tiče Autokampa Punta Nova, koji uključuje i ugostiteljske te trgovačke sadržaje, vodeni park, wellness, sportsku dvoranu i sportske terene, ukupna vrijednost troškova iznosi 139,3 milijuna kuna, a investitor je tvrtka Nova Camping, koja će u paškoj općini Povljana izgraditi i opremiti kamp visoke kategorije (5 zvjezdica). Predviđa se uređenje 500 kamp parcela, 85 kamp mjesta, četiri sanitarna objekta i 250 mobilnih kućica ukupnog smještajnog kapaciteta za 2.200 ljudi i stvaranje uvjeta za zapošljavanje 20 stalnih i do 145 sezonskih radnika. No tu je još i indirektno zapošljavanje 40 zaposlenika u objektima koji će biti dani u najam.

Realizacijom projekta Hotel Park 5* u Rovinju očekuje se otvaranje 85 novih radnih mjesta. Njegova vrijednost iznosi 539 milijuna kuna, investitor je rovinjska Maistra, a uključuje zamjenu postojeće građevine hotela Park 3* izgradnjom luksuznog turističkog objekta. Predviđa se cjelogodišnje poslovanje hotela kapaciteta 209 smještajnih jedinica, od čega će biti 190 ekskluzivnih soba i 20 apartmana, sve ukupno oko 500 ležajeva, od kojih će veliki dio imati vanjski mali privatni bazen. Novi Hotel Park će, uz smještaj najviše kategorije, nuditi i dodatne sadržaje kao što su, između ostalog, Wellness i SPA centar s vanjskim i unutarnjim bazenima te kongresno-koncertnim dvoranama.

'Ovo su dvije povijesne odluke, ovo je dobar put za razvijanje investicija u Hrvatskoj', rekao je ministar turizma, Anton Kliman. Osim toga, Vlada je donijela odluke o donošenju trogodišnjeg plana i godišnjeg plana poslovanja Hrvatske lutrije. Lutrija bi, prema riječima Ministra financija Zdravka Marića treba rasti na krilima racionalizacije poslovanje. Što se tiče razdoblja do 2018., planira se godišnji rast prihoda od šest posto i rast dobiti od 21 posto.

Što piše u pismu Europskoj komisiji?

Donošenjem Programa razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za razdoblje od 2016. do 2020. godine bit će ostvarene pretpostavke za početak skidanja suspenzije sa sredstava iz europskih fondova, tj. korištenje 85 milijuna eura iz europskih socijalnih fondova za unaprjeđenje strukovnog obrazovanja.

U planu je izrada novih sektorskih kurikuluma, jačanje učenja temeljenog na radu, unaprjeđivanje sustava osiguranja kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, kao i sustav trajnog profesionalnog razvoja nastavnika te podizanje privlačnosti strukovnog obrazovanja.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada bi trebala prihvatiti i odaslati pismo koje do kraja rujna treba poslati Europskoj komisiji vezano uz problematiku konverzije švicarskog franka, a koje je uži kabinet Vlade raspravio jučer, no tehnički ministar financija Zdravko Marić jučer o detaljima nije htio govoriti.

‘O tim stvarima ne možemo razgovarati, postoji određena sudska praksa EU-a da u ovim postupcima predsudskih slučajeva detalje ne možemo komunicirati. Možemo jednim priopćenjem nakon Vlade sažeti što smo rekli’, poručio je jučer Marić i ustvrdio da su HDZ i Most suglasni oko sadržaja pisma te ponovio da će Vlada uvijek zauzimati stav koji je u nacionalnim interesima, koji štiti porezne obveznike i državni proračun, pa tako i u ovom slučaju.