KRŠENJE ZAKONA

Sud u Rijeci novčano kaznio Božu Prku i PBZ

21.04.2015 u 12:20

Bionic
Reading

Donesena je još jedna nepravomoćna presuda protiv banke; ovaj put protiv Privredne banke Zagreb (PBZ) i Bože Prke, predsjednika Uprave, kao odgovorne osobe, jer banka s klijentom nije aneksom ugovorila kamatu po kreditu. To je, smatra Prekršajni sud u Rijeci, kršenje Zakona o potrošačkom kreditiranju, objavljeno je na stranicama HTV-ove emisije Hrvatska uživo na Facebooku

Prekršajni sud u Rijeci donio je presudu kojom je novčano kažnjen PBZ s 80.000 kuna te predsjednik Uprave banke Božo Prka s 10.000 kuna. U presudi su banka i odgovorna osoba proglašene krivima zato što nisu do 1. siječnja 2014. s korisnikom kredita ugovorili aneks ugovora o kreditu, a kojim je trebalo, u skladu s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju, ugovoriti parametar i fiksni dio marže te razdoblja promjene kamatnih stopa. Time su počinili prekršaj po članku 26. Zakona o potrošačkom kreditiranju te im se na temelju ovog članka izrekla novčana kazna koju su dužni platiti u korist državnog proračuna.

Iz informacija koje su dostupne tportalu, ne može se znati radi li se o kreditu u švicarskim francima ili eurima.

Još jedna nepravomoćna presuda protiv banke, ovaj puta PBZ i Božo Prka, jer s klijentom nije dogovorila aneksom...

Posted by Hrvatska uživo on Tuesday, April 21, 2015


Podsjetimo, prošlog je petka prekršajni sud u Zagrebu donio istu presudu kojom je novčano kažnjen Hypo Alpe-Adria Bank s 80.000 kuna te predsjednica Uprave banke Tea Martinčić s 10.000 kuna, a proglašene krivima iz istog razloga: zato što nisu do 1. siječnja 2014. s korisnikom kredita ugovorile aneks ugovora o kreditu.