NA SUDU U ZAGREBU

Prva presuda protiv Hypo banke zbog varanja na kreditima

17.04.2015 u 19:00

Bionic
Reading

Prekršajni sud u Zagrebu donio je presudu kojom je novčano kažnjena Hypo Alpe Adria banka s 80.000 kuna te članica Uprave banke Tea Martinčić s 10.000 kuna, objavila je Udruga Franak na svojim mrežnim stranicama

U presudi su banka i odgovorna osoba proglašene krivima zato što nisu do 1. siječnja 2014. s korisnikom kredita ugovorili aneks ugovora o kreditu, a kojim je trebalo, u skladu s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju, ugovoriti parametar i fiksni dio marže te razdoblja promjene kamatnih stopa.

Time su počinili prekršaj po članku 26. Zakona o potrošačkom kreditiranju te im se na temelju ovog članka izrekla novčana kazna koju su dužni platiti u korist državnog proračuna.

U Udruzi Franak ističu da je ova presuda još jedan očit dokaz toga kako posluje osam tuženih banaka i kako se odnose prema svojim klijentima, kršeći pri tome više zakona te svoje kodekse poslovanja.

Udruga još jednom upozorava na to da su banke, HNB i izvršna vlast direktni krivci jer su građane u svim kreditima izložili visokom riziku rasta euribora i libora, a najviše zato jer je bankama dopušteno da samostalno određuju fiksnu maržu u već postojećim kreditima.

'Na taj način banke su zaračunale visoke fiksne marže te dovele sve dužnike u nepovoljan položaj obračunavajući veće kamatne stope. Takva zarada predstavlja ekstra profit banaka, uz istodobno osiromašivanje hrvatskih građana', zaključuje Udruga Franak.

Reakcija Hypo Alpe Adria banke

Reagirajući na članak tportala, Hypo Alpe Adria banka upozorava da se u konkretnom slučaju radi o nepravomoćnoj presudi i navodi da istu još uvijek nije zaprimila te je ne može komentirati niti se o njoj u ovom trenutku može očitovati.

'Ono što možemo reći jest da Hypo Alpe-Adria-Banka posluje u skladu sa svim pozitivnim zakonima Republike Hrvatske. To vrijedi i za Zakon o potrošačkom kreditiranju, a po pitanju tumačenja kojeg se u svezi članka 26., dana 16. ožujka 2015. godine nedvosmisleno očitovala i Hrvatska narodna banka u svome priopćenju koje je javno dostupno na njihovim web stranicama.

Po zaprimanju službenog dokumenta spomenute nepravomoćne presude banka se može i službeno očitovati te se na istu i žaliti', naveli su iz Hypo Alpe Adria banke.


Još jedna presuda u kojoj je sud banku proglasio krivom.Ovoga puta zbog nepoštivanja procedure propisane Zakonom o...

Posted by Hrvatska uživo on Friday, April 17, 2015