PREUZIMANJE ŠEĆERANE

Žito i M san žele kupiti sve dionice IPK Kandita

12.08.2010 u 15:44

Bionic
Reading

Tvrtka Termes iz Osijeka objavila je danas ponudu za preuzimanje svih dionica IPK Kandit d.d. nastupajući u ime osnivačkih tvrtki Žita iz Osijeka, M san ulaganja i Vage iz Zagreba te osječkih tvrtki Premisa i IPK Zavod

Ponuditelji već imaju 51 posto dionica, a cilj im je otkupiti preostalih 49 posto udjela odnosno 349.769 tisuća dionica za koje se obavezuju isplatiti 235,51 kunu po dionici.

Sjedište tvrtke Termes nalazi se u osječkoj Frankopanskoj ulici 99, isto kao i sjedište IPK Kandita, a tvrtkom upravlja trojac Ilija Nedić, Marko Pipunić, vlasnik Žita i Josip Pavić, aktualni predsjednik uprave Kandita. IPK Kandit vlasnik je šećerane Kandit Premijera, jedne od najvećih osječkih tvrtki koja zapošljava 1.050 radnika i nabavlja sirovinu

Pavić je sredinom ožujka ove godine izjavio da ne može naplatiti dugovanje od državnog IPK Osijeka od 10 milijuna eura, zbog čega prijeti čak i gašenje pogona. Izjavu je kasnije ublažio najavom rekordne ovogodišnje proizvodnje 100 tisuća tona šećera te redovne isplate plaća i kooperanata.

Suradnja Pipunićeva Žita s Kanditom intenzivirala se proljetos kada je s pedesetak milijuna kuna pomogao u otplati dugova šećerane, kupnji goriva i sirovina te isplati plaća radnicima. Ove godine Žito je zasijalo tri tisuće hektara šećerne repe, što je oko trećine Kanditovih potreba za tom sirovinom.

Predstavnik Hrvatske udruge sindikata u Kanditu Slavko Rikert kaže da radnicima o mogućem preuzimanju tvrtke nitko ništa nije rekao, nego da su informaciju saznali iz današnjeg oglasa u novinama. 'Ništa se neće promijeniti jer su ionako ti ljudi vlasnici svih dionica. Preostalih 49 posto dionica nije u vlasništvu radnika', objasnio je. Komentar direktora Pavića danas nismo uspjeli dobiti.

Nakon preuzimanja PP Orahovice ovo je druga takva suradnja Žita i M sana informatičkog poduzetnika Stipe Matića.