ČOBANKOVIĆ SE PITA

Tko je vlasnik Osječke šećerane?

29.03.2010 u 17:52

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede želi znati tko je točno vlasnik Kandit grupe prije nego što prione rješavanju problematike duga državnog IPK Osijeka prema osječkom proizvođaču šećera i slatkiša. Zaključak je to današnje pregovora u Zagrebu o 'složenoj situaciji' u osječkoj Kandit grupi između ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i predstavnika sindikata PPDIV-a i HUS-a

U Ministarstvu poljoprivrede danas su izričito istaknuli da vlasnička struktura nije posve jasna. 'Svjesni činjenice teških okolnosti društva i u dobroj namjeri da se pomogne zaposlenima, bez jasnih polazišta - prije svega vlasničke strukture, Ministarstvo nije u mogućnosti na transparentan način pristupiti mogućem rješenju kao što je financijsko i vlasničko restrukturiranje', stoji u današnjem priopćenju ministarstva.

Složena situacija izgleda ovako – dvije tvrtke Premisa d.o.o. i IPK Zavod d.d. vlasnici su IPK Kandita – tvornica bombona i čokolade, a predsjednik uprave je Josip Pavić. Temeljni kapital IPK Kandita upisan u sudski registar iznosi 71,5 milijuna kuna. Ta tvrtka je vlasnik Kandit Premijera, odnosno šećerane, čiji je temeljni kapital 100 milijuna kuna.

Komentirajući izjave Josipa Pavića sredinom mjeseca o nemogućnosti naplate duga od državnog IPK Osijeka u iznosu od navodnih 10 milijuna eura i zbog toga najave o mogućem gašenju proizvodnje, lokalni političari već su vlasničku strukturu ocjenjivali problematičnom. Branimir Glavaš, odbjegli vođa HDSSB-a, tvrtke Premisu i IPK Zavod nazvao je 'fantomskima', a policiju je pozvao da istraži 'tko su politički mentori sumnjive pretvorbe i privatizacije bivšeg kombinata IPK Osijek' nazivajući Kandit novim slučajem Podravka.

Predstavnik HUS-a u Kanditu Slavko Rikert danas je rekao da će radnici, osim jasnog utvrđivanja vlasničke strukture, i na sljedećem sastanku u Osijeku istaknuti još tri zahtjeva – utvrđivanje iznosa duga IPK Osijeka i njegovu isplatu Kanditu, redovito isplaćivanje plaća i ugovaranje sjetve šećerne repe dovoljne za pokrivanje potreba šećerane.