MIŠLJENJA PODIJELJENA

Novi šef Podravke dobar je menadžer, ali…

24.02.2017 u 14:23

Bionic
Reading

Novi predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar cijenjen je u poduzetničkom svijetu. Svi ističu kako ima znanje i iskustvo da dobro vodi koprivničku kompaniju. Najveća prednost mu je to što odlično poznaje situaciju u Podravci jer je u njoj radio više od deset godina. Međutim, pitanje je, ističu naši sugovornici, koliko će ga politika pustiti da slobodno radi svoj posao

Ekonomski analitičar i bivši predsjednik Nadzornog odbora Podravke Ljubo Jurčić ističe kako u koprivničkoj tvrtki politika uvijek igra veliku ulogu. 

'Pucar je bio član Uprave za vrijeme krizne situacije nakon izbijanja afere Spice. Njegovo imenovanje znači jedan kontinuitet. Neće mu biti potrebno vrijeme za upoznavanje s tvrtkom. Dubinski poznaje tržište i konkurenciju. On je najbolji izbor u postojećoj situaciji. Imao bi velike šanse i da se novi predsjednik Uprave birao javnim natječajem', uvjeren je Jurčić koji je stabilizirao Podravku nakon otkrivanja afere Spice.

Da je Pucar dobar izbor, smatra i konzultant Damir Novotny, ali njega zabrinjava tko će donijeti novu viziju razvoja Podravke.

'Podravka posljednjih 15 godina stagnira. U Hrvatskoj nije otvorila niti jedan novi pogon osim tvornice Belupa. Podravka ima potencijal od 20 milijardi kuna godišnjih prihoda što kroz organski rast, što kroz akvizicije. Ali dosta sam skeptičan kad je u pitanju njezina budućnost. Pucar je dobar menadžer, ali bojim se kako će viziju razvoja kompanije nametnuti politika. Obično političari nemaju dobre vizije', rekao je Novotny.

Po njegovu mišljenju, država bi trebala prodati svoj udio u Podravci. Ističe kako je sad dobar trenutak jer je cijena dionice gotovo na razinama prije afere Spice. Time bi se konačno koprivnička tvrtka oslobodila okova politike, a država bi smanjila javni dug.

Konzultant i iskusni menadžer Boris Teški smatra kako Pucara, kojeg jako cijeni, u Podravci čekaju veliki izazovi.

'Prije svega pred njima je konsolidacija brendova i poslovanja nakon akvizicije slovenskog Žita. Čeka ga čišćenje portfelja, restrukturiranje tvrtke i nastavak internacionalizacije poslovanja tvrtke', naglašava Teški.

On je uvjeren kako bez obzira na pritisak politike ništa što se bude radilo neće ići na štetu profitabilnosti Podravke. 'Možda će se sad više favorizirati domaći dobavljači, ali sigurno se neće kupovati rajčica za jednu kunu ako se može nabaviti za 20 lipa. Ne vjerujem da će se išta raditi nauštrb profita', uvjeren je Teški.