SLUČAJ CIMOS

Slovenci upozoravaju: Hrvatska agencija uništit će 4.000 radnih mjesta

13.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Za spas koparskog Cimosa ostalo je još dva tjedna, pišu slovenske Finance. U opasnosti je četiri tisuće radnih mjesta, od kojih je više od 1.200 u Hrvatskoj. Glavni je krivac za agoniju tvrtke, tvrde Slovenci, hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB)

Cimos želi kupiti talijanski fond Palladio Finanziaria. Činilo se kako je to gotova stvar, ali sve je došlo u pitanje zbog toga što DAB ne pristaje na izvansudsku nagodbu u sporu s Cimosom od kojeg traži povrat 20 milijuna eura. Kad se dodaju zatezne kamate, ukupan iznos penje se na više od 50 milijuna eura.

Riječ je o obvezi Cimosa prema negdašnjoj Riječkoj banci, od koje je 90-ih godina slovenska tvrtka uzela 20 milijuna eura kredita, a tu je tražbinu s pripadajućim kamatama preuzeo DAB.

Prema neslužbenim informacijama, hrvatska agencija odbila je više ponuda Talijana za poravnanje. DAB-om upravljaju ministar financija Zdravko Marića, ministar državne imovine Goran Marića i predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Domagoj Ivan Milošević


Talijani istovremeno traže od Slovenije da ugovorno jamči isplatu naknade u slučaju da Trgovački sud u Zagrebu presudi u korist DAB-a. Rok za davanje garancija istječe krajem ovog mjeseca.

Ako Slovenci na to ne pristanu, a hrvatska strana odbije nagodbu, Talijani će odustati od kupnje Cimosa što za kompaniju znači odlazak u stečaj i gašenje više od 4.000 radnih mjesta.

Temeljna je djelatnost Cimosa proizvodnja dijelova za automobilsku industriju. Finance pišu kako je njemački Opel nedavno odustao od posla upravo zbog neriješenog vlasničkog pitanja Cimosa.

Hrvatska podružnica P.P.C. ima godišnje prihode od pola milijarde kuna. U pogonima u Buzetu i Roču zaposleno je oko 1.200 radnika. 

Za kupnju Cimosa Palladio Finanziaria nudi simboličnu cijenu otkupa u iznosu od 100.000 dolara, ali namjerava preuzeti sve dugove. Ukupna vrijednost transakcije procjenjuje se na 110 milijuna eura