NEUTEMELJENA ODLUKA

Cimos će se žaliti na zabranu korištenja imovine u Hrvatskoj

21.03.2016 u 09:34

Bionic
Reading

Slovenska tvrtka Cimos iz Kopra potvrdila je da je dobila rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu o privremenoj zabrani raspolaganja svojom imovinom u Hrvatskoj, ali smatra da je odluka neutemeljena i na nju će se žaliti

Istodobno, u poduzeću tvrde kako će se postupak privatizacije, odnosno izbora strateškog partnera za Cimos, nastaviti bez obzira na to rješenje, navode u ponedjeljak slovenski mediji.

Odluka o blokadi Cimosove imovine u njegovim tvrtkama u Roču i Buzetu donesena je poslije tužbe zbog neplaćenih dugova Cimosa Riječkoj banci koju je nakon njezina stečaja preuzela Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).

Prošli tjedan je na zahtjev DAB-a doneseno rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom Cimosa u pogonima u Buzetu i Roču zbog duga od 20,2 milijuna eura.

Dug je nastao još 90-ih godina, kada se Cimos zaduživao kod Riječke banke. Spor oko tog dugovanja vodi se već dulje od 15 godina.

Slovenski poslovni list 'Finance' procjenjuje da rješenje zagrebačkog Trgovačkog suda zapravo znači novu odgodu postupka privatizacije Cimosa koja je upravo u tijeku, s tim da se ovaj tjedan očekivala predaja prve obvezujuće ponude.

Cimos je lani imao prodaju od preko 300 milijuna eura, ali i gubitak od 25 milijuna eura koji je doduše prepolovljen u odnosu na 2014. Zadnje je 4 godine doživljavao pad prodaje zbog krize u automobilskoj industriji za koju radi, ali i zbog financijskih teškoća i složenog poslovnog restrukturiranja.

U tome, ali i neposrednim subvencijama, je pomagala i vlada, zbog čega je prodaja Cimosa kako bi država vratila dio uloženih sredstava postala nužnom.

Lani je oglašena prodaja 92,3 posto dionica tvrtke koja samo u Sloveniji ima više od dvije tisuće zaposlenih, a riječ je o poslovnim udjelima državnih institucija, tzv. 'loše banke' i tvrtke za upravljanje državnom imovinom, te nekolicine banaka, najviše Nove Ljubljanske banke (NLB).

U igri za predaju obvezujuće ponude koja se očekivala ovaj tjedan ostao je samo jedan potencijalni strateški partner, slovensko-bosanski biznismen Nijaz Hastor, dok su neki investitori iz Kine, SAD-a i Francuske otpali.

Sada bi i Hastorova ponuda Cimosu mogla doći u pitanje, tvrdi poslovni list 'Finance', što u koparskom poduzeću negiraju i tvrde da će privatizacije ići prema planu.

'Pripremamo i odgovor na tužbu DAB-a, a sudsko rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu ćemo osporavati svim pravnim sredstvima', navode u Cimosu, te dodaju kako poslovanje tvrtke u Hrvatskoj i Sloveniji teče neometano.

Kako je objavila Slovenska televizija, Cimos navodi da je tražbina koju je prema njima ispostavio DAB bila predmetom više analiza i više puta osporavana, te da im Trgovački sud u Zagrebu nije dao priliku da iznesu svoj pogled na taj spor.

Sud nam nije dao niti mogućnost da se izjasnimo o navodima DAB-a, tvrde u koparskom Cimosu koji odluku o blokadi imovine smatraju 'neutemeljenom'.