KATARU I GLENCORU

Rusija prodala petinu Rosnjefta za deset milijardi dolara

08.12.2016 u 08:53

Bionic
Reading

Rusija je u srijedu objavila da je prodala manjinski udio od 19,5 posto u državnom naftnom divu Rosneftu za 10,5 milijardi eura katarskom državnom investicijskom fondu i tvrtki za trgovanje sirovinama Glencoreu

To je u srijedu objavio ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon sastanka s izvršnim direktorom Rosnefta Igorom Sečinom. ‘To je najveći privatizacijski posao, najveća prodaja i akvizicija u globalnom naftnom i plinskom sektoru u 2016. godini’, kazao je Putin nakon sastanka.

Država će zadržati kontrolni udio, a već od prije udio u Rosneftu, najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji i jednoj od najvećih u svijetu, od 19,75 posto drži britanski naftni div BP. Dugo vođeni pregovori o privatizaciji Rosnefta dio su napora ruske vlade da proda dio državne imovine kako bi popunila proračun koji je u problemima zbog dvogodišnje recesije, pada cijena nafte i sankcija zapada zbog ruske intervencije u Ukrajini.

Nedavno je istekao planirani rok za prodaju udjela u Rosneftu, pa su se na financijskim tržištima pojavile špekulacije da će pokušaj pronalaženja stranih investitora propasti i da će udio države otkupiti sam Rosneft. Špekuliralo se da će sankcije zapada odvratiti velike investicije u Rusiju, premda zapadnim kompanijama nije bilo izričito zabranjeno sudjelovanje u privatizaciji Rosnefta.

Igor Sečin kazao je, nakon razgovora s Putinom, da su vođeni razgovori s više od 30 potencijalnih kupaca udjela u Rosneftu. Objavio je i da će Glencore i katarski državni fond osnovati konzorcij i da će imati iste udjele u Rosneftu. Glencore, britansko-švicarska tvrtka za trgovanje sirovinama, objavila je da će transakciju financirati djelomice s vlastitih 300 milijuna eura, dok će ostatak financirati banke i katarski fond.

Katarski državni fond, koji je inače jedan od najvećih investitora u Glencoreu, dosad se nije oglasio o transakciji. Analitičari kažu kako bi Glencore od te transakcije mogao profitirati zbog pristupa Rosneftovoj proizvodnji nafte, dok će se katarski fond učvrstiti na poziciji jednog od najvećih investitora u jednom od najvećih svjetskih biznisa.