KRPA SE PRORAČUN

Rusija prodaje manji udio u Rosnjeftu za 11 milijardi dolara

05.09.2016 u 08:53

Bionic
Reading

Rusija se nada da će prodajom manjinskog udjela u naftnom divu Rosneftu do kraja godine namaknuti više od 11 milijardi dolara koje bi potom upotrijebili za popunjavanje proračunskih rupa, prouzročenih niskim cijenama nafte, kazao je u petak za Reuters neimenovani izvor

Moskva se nada da će ponoviti uspjeh zabilježen prilikom uvrštavanja Rosneftovih dionica u burzovnu kotaciju prije deset godina. Tom su transakcijom, inače među najvećima te vrste u svijetu, pribavili više od 11 milijardi dolara unatoč bojaznima da će ulagače prestrašiti činjenica da je Rosneft kupio većinu imovine nekadašnjeg YUKOS-a.

U petak je ruski ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev izjavio da je njegovo ministarstvo dobilo dokumente potrebne za pokretanje postupka prodaje 19,5 posto udjela u Rosneftu, uključujući procjenu vrijednosti i prijedloge o uvjetima prodaje.

Neimenovani izvor u industriji upućen u prodaju kazao je da je vrijednost udjela procijenjena na više od 11 milijardi dolara. Dokumente je ovog tjedna dostavio Rosneftegas, koji u ime vlade kontrolira Rosneft. Za savjetnika Rosneftegasa u toj transakciji izabrana je talijanska banka Intesa.

Rosneft proizvodi više od trećine ruske nafte, a u Rusiji se ukupno dnevno proizvede 10,7 milijuna barela, što je svrstava na vrh svjetske ljestvice, uz bok Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Državama.

Britanski naftni div British Petroleum
vlasnik je nešto manje od 20 posto udjela u Rosneftu otkada je ta ruska kompanija 2013. godine od njih za 50 milijardi dolara kupila TNK-BP.

Tržišna je kapitalizacija Rosnefta u međuvremenu pala na 55 milijardi dolara pod utjecajem niskih cijena nafte i sankcija nametnutih Rusiji, Rosneftu i njegovom izvršnom direktoru Igoru Sečinu, jednom od najbližih Putinovih saveznika. U vrijeme uvrštenja dionica u burzovnu kotaciju Rosneft je 'težio' gotovo 80 milijardi dolara.