ZNAČAJKE IZ DRUGOG PLANA

Vjerojatno ne znate kako Samsung Galaxy S7 može i ovo

17.04.2016 u 19:29

Bionic
Reading

Samsung je poznat po tome što je sklon prenakrcavanju svojih uređaja velikim brojem značajki i aplikacija. S novim uređajima Galaxy S7 i S7 Edge složenije među njima su uspjeli gurnuti u pozadinu. Evo kako do njih

No, neke od njih mogu biti prilično korisne, pa je šteta ako ostanu zakopane u postavkama ili ispod opskurnih kratica. Evo onih koje smatramo vrijednima vaše pozornosti.

1) Podijelite zaslon koristeći Split Screen
Značajka nije nova - uvedena je s Galaxyjem S3 pod nazivom Multi Window - no u međuvremenu je unaprijeđena kako bi ju bilo lakše koristiti.

Najlakše ćete doći do nje ako otvorite jednu aplikaciju i potom pritisnete i držite tipku Recents (lijevo od tipke Home). Ili možete kucnuti na tipku Recents, pronaći aplikaciju koju želite i odabrati sličicu s dvije linije. U oba slučaja u gornjem prozoru pojavit će se aplikacija koju ste odabrali, a u donjem popis kompatibilnih aplikacija (jer ne podržavaju sve mogućnost prikaza u podijeljenom zaslonu).


Kad odaberete drugu aplikaciju, pojavit će se u donjem dijelu ekrana. Pomoću kružića između aplikacija možete namjestiti koliko će zaslona zauzimati svaka od njih. Oko aplikacije koju trenutno koristite bit će plavi obrub. Možete i kucnuti na kružić kako bi prešli iz jedne aplikacije u drugu, kopirali sadržaj, smanjili jednu od njih, povećali drugu na puni zaslon ili zatvorili onu koju u danom trenutku koristite.

2) Pop-up pregled
Poznata i kao plutajući prozor (Floating Window), ova značajka uglavnom je slična podijeljenom zaslonu s jednom bitnom razlikom: odabrana aplikacija plutat će iznad svega drugog na zaslonu.

Možete ju aktivirati na tri načina. Najjednostavnije ćete doći do nje ako otvorite Settings, pa Advanced features i potom Pop-up ViewGesture i provjerite je li uključena.

Drugi način je da otvorite dvije aplikacije u Split Screenu (što smo maloprije opisali), pa zatim smanjite jednu od njih koristeći kružić između njih. To će aplikaciju postaviti u plutajući balončić koji možete pomicati po zaslonu. Kucnete li po njemu, otvorit će se u Pop-up pregledu.

Treći način traži od vas da kucnete na dugme Recents, pronađete aplikaciju koju želite otvoriti i dugo ju pritisnete.

3) Privatni način korištenja
Galaxy S7 ima ugrađenu značajku za sakrivanje osjetiljivih dokumenata i fotografija. Otvorite Settings, pa Privacy and safety i zatim Private mode.

Kako bi ušli u privatni način rada, trebat ćete postaviti PIN ili lozinku (alfanumeričku ili u vidu obrasca). Nije loše koristiti i otisak prsta za svaki slučaj.


4) Šaljite SOS poruke
Otvorite Settings, pa Privacy and safety i potom Send SOS messages. Odredite koji će vaš kontakt dobiti poruku u hitnom slučaju. Kako bi poslali takvu poruku, dovoljno je tri puta brzo kucnuti po dugmetu za uključivanje uređaja. Mobitel može snimiti i fotografiju koju će poslati uz poruku, kao i napraviti zvučni zapis situacije.

5) Alati za igre
Novi Samsungovi mobiteli dolaze s malim plutajućim dugmetom Game Tools koje se skriva sa strane dok se igrate. Kucnete li po njemu, dobit ćete pristup relevantnim postavkama kao što su isključivanje alarma i obavijesti tijekom igre, zaključavanje tipki Recents i Back, smanjivanje zaslona za prikaz igre, snimanje screenshota ili bilježenje igre.

Kako bi mu pristupili, otvorite Settings, pa Advanced Features, Games i onda Game Tools. Ovdje možete namjestiti kako će mobitel snimati vaš zaslon (recimo, u kojoj rezoluciji, s kojim mikrofonom...)

6) Noćni sat
Probudili ste se u pola noći i želite znati koliko je sati, ali uključivanjem mobitela zaslijepiti sebe i probuditi one uz vas? Uključite na S7 Edge značajku Noćni sat tako što ćete otvoriti Settings, pa Display i potom Night clock


7) Držite zaslon isključenim
Zašto vam je ovo potrebno, pitate se? Pa, kako bi izbjegli slučajno biranje brojeva dok vam je mobitel u torbi ili džepu, recimo.
Otvorite Settings, pa Display i zatim Keep screen turned off te provjerite je li značajka uključena. Mobitel koristi senzore za svjetlo i blizinu kako bi prepoznao u kakvom se okruženju nalazi.

8) Zaključajte prozore
Ovo je jedna od duboko zakopanih vrlo korisnih značajki, pogotovo ako mobitel trebate dati nekome kome ne vjerujete potpuno (recimo, vrlo malom djetetu).

Otvorite Settings, pa Lock screen and security, zatim Other security settings i potom uključite opciju Pin windows. Kad to obavite možete otvoriti bilo koju aplikaciju, pritisnuti tipku Recents, pomaknuti popis nedavno otvorenih aplikacija prema gore i odabrati svjetloplavu sličicu Pin u donjem desnom kutu.

Zaključavanje obustavlja obavijesti od svih ostalih aplikacija, pristup zaslonu s notifikacijama i mogućnost prebacivanja iz aplikacije u aplikaciju. Iz ovog načina rada izaći ćete tako što ćete pritisnuti i držati tipke Recents i Back istovremeno. Ako vam ni to nije dovoljno sigurno, možete zaključati aplikaciju PIN-om ili lozinkom.


9) Ultraštedljiv način rada
Pristupit ćete mu ako otvorite Settings, pa Battery i Ultra power saving mode ili ako povučete prema dolje zaslon s obavijestima, kucnete po strelici u gornjem desnom kutu i odaberete U. power saving

Zaslon će postati crno-bijeli i manje svjetao te nuditi pristup tek nekolicini osnovnih aplikacija. Kad se isključi, pristup svim podacima bit će prekinut.

10) Jednostavni način rada
Nabavili ste S7 za nekog tko nije baš vičan smartfonima? Otvorite Settings pa Easy mode i odaberite koje će aplikacije biti dostupne kad je ova značajka uključena.

Više:Make Use Of