TANKER DALMACIJA

Pogledajte brod koji je Tankerska plovidba preuzela u Južnoj Koreji

27.11.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Delegacija Tankerske Next Generation i Tankerske Plovidbe u petak je u južnokorejskom Sacheonu, iz SPP Shipbuliding brodogradilišta preuzela svoju treću ovogodišnju novogradnju - MT Dalmacija, dok je istovremeno održana i svečanost ‘krštenja’ MT Pag čija se isporuka očekuje u predstojećim tjednima

MT Dalmacija, koja će na svoje prvo putovanje krenuti kroz nekoliko dana, zaplovit će u prethodno zaključenom trogodišnjem aranžmanu s unajmiteljem čije se ime ne otkriva u priopćenju za medije.

Kao i ostatak flote TNG-a, MT Dalmacija pruža usluge međunarodnog pomorskog prijevoza rafiniranih naftnih prerađevina i određenih kemijskih proizvoda. Po primopredaji iz brodogradilišta, MT Dalmaciju će preuzeti posada predvođena kapetanom Igorom Martinovom i upraviteljem stroja Marinom Dunićem.

MT Dalmacija je eko dizajn product tanker dužine 183 metra, širine 32 metra, dok ukupna nosivost tankera iznosi 49,990 tona

Uskoro se iz SPP Shipbuildinga očekuje i isporuka MT Paga, također eko produkt tankera sličnih karakteristika i šestog tankera u floti koji je ovom prilikom i službeno ‘kršten’. MT Pag također ima unaprijed dogovoreni brodarski ugovor na vrijeme, a na prvo putovanje odvest će ga kapetan Davor Brnin i upravitelj stroja Ivica Ćuća sa svojom posadom.

'Tankerska Next Generation će tako dočekati novu 2016. godinu s potpunom zaposlenošću svoje flote, koja će tada brojati šest modernih product tankera ukupne nosivosti 300.000 tona. Po isporuci posljednjeg tankera prosječna starost TNG flote bit će manja od dvije godine i kao takva bit će jedna od najnižih u sektoru. Ova mlada flota product tankera svjetskim morima plovit će pod hrvatskom zastavom, a zapošljavat će gotovo 300 pomoraca, uključujući sve smjene na moru i kopnu', priopćeno je iz Tankerske.

Ovako je najmlađa hrvatska brodarska kompanija u manje od 16 mjeseci od svog osnivanja ostvarila zacrtani plan ulaganja i razvoja flote u 2015. godini, te će se s ove posljednje dvije isporuke ukupna kapitalna ulaganja TNG-a u razvoj flote približiti iznosu od 900 milijuna kuna.

‘Svako proširenje flote veliki je iskorak u našem poslovanju jer nam omogućava stabilnost i ojačava tržišnu poziciju, ali je i posebno važno za nas jer doprinosi zaposlenosti naše regije povećanjem broja hrvatskih pomoraca na svjetskim morima. Visoka kvaliteta izrade novogradnji te naša stručna i homogena posada, minimizirat će rizike poslovanja na moru, dok će sklopljeni brodarski ugovori na vrijeme osigurati stabilnost novčanog tijeka i pridonijeti naporima managementa da se ostvare strateški planovi društva.’, istaknuo je John Karavanić, predsjednik Uprave Tankerske Next Generation.